Кои са престъпниците в парламента

ГЕРБ трябва да поеме отговорност за нарушаването на Конституцията с отказа да се прекратят пълномощията на Делян Добрев като депутат

Депутатите от ГЕРБ са нарушили българската Конституцията, отхвърляйки оставката на колегата си Делян Добрев заради КумГейт. Това е решението на Конституционния съд. Кои са престъпниците, потъпкали основният закон на републиката и ще поемат ли отговорност за делата си? Този неудобен въпрос естествено ще остане без отговор.

99 депутати нарушиха закона, гласувайки „против“ оставката на Делянчо. Аргументът им тогава бе, че да гласуват за освобождаването му като депутат, би означавало да признаят вина по „Кумгейт“ и да принесат Добрев в жертва на компроматна атака. Така обаче те доказаха за пореден път, че са над закона.

Ако сме правова държава, Делян Добрев трябва да напусне парламента, заяви междувременно зам.-председателят на НС и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов.

„Конституционният съд на Република България обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 04.10.2017 г. да прекрати пълномощията на народния представител Делян Добрев. Със своето решение и гласуването, народните представители от ГЕРБ нарушиха принципа на свободния мандат”, коментира другарят Жаблянов, цитиран от партийното издание bsp.bg.

По думите му, ако сме правова държава, изходът от тази ситуация е поемане на политическа и морална отговорност от народният представител Делян Добрев по един начин – напускане на парламента.

„Делото беше образувано по искане на народните представители от БСП, като още с внасянето на нашата подписка, категорично заявихме, че става въпрос за нарушение на Конституцията”, заяви Жаблянов.

Според него нито един народен представител, с никакво решение на парламента, не може да бъде задължен да изпълнява задълженията си. „Конституцията изрично указва условията за прекратяване на пълномощията на народен представител. Политическата отговорност за това нарушение е на ръководството на ПГ на ГЕРБ. Това нарушение е умишлено и не е плод на невнимание, допусната грешка или непознаване на Основния закон”, категоричен бе Жаблянов.

„Ясно е, че нарушаването на Конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено и е логичен резултат от цялостната линия на ГЕРБ за нарушаване на принципите на правовата държва. В тази връзка, БСП ще продължи да прави всичко необходимо за запазване на конституционния и правов ред в Републиката”, изтъкна Жаблянов.

По думите му е допуснатата груба провокация срещу конституционния ред. „Тя е плод на цялостната линия на поведение и на правителството и на парламентарното мнозинство, да не се съобразяват с Конституцията, законите и подзаконовите нормативни актове”, каза още Жаблянов.

Нарушаването на Конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено. Тези хора, които са се клели да спазват българските закони и да работят за България, не спазват клетвата си. Законите са, за да ги нарушават. Те важат само за дебилите (както казва един друг депутат) от народа. Трябва да сме наистина такива, за да продължаваме да си мълчим и да търпим дъртите партийни грешници да се гаврят със закона и морала. Време е тези, които потъпкват Конституцията, да слязат от политическата сцена!