Европа ни показва червен картон заради корупцията

България е крайно несигурна и опасна страна за европейския ред, каза политологът Евгений Дайнов

Европа ни показва червен картон за Шенген заради корупцията. Ще мечтаем за влизане в зоната за свободно пътуване на ЕС, поне докато на власт са ГЕРБерастите, които полагат усилия в борбата с корупцията само на думи.

Изключително несправедливо е отношението към българските граждани, защото Шенген е една процедура, с която ще завършим пълноправното си приемане в ЕС, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият член на СЕМ Мария Стоянова.

България трябва да стане част от шенгенското пространство – това е едно от основните послания в думите, които премиерът Бойко Борисов отправи към германския канцлер Ангела Меркел в София според Стоянова.

Тя напомни, че е имало срокове за приемането ни, които са били през 2011 г. и 2013 г. „Ако редът е проблем, ако корупцията е проблем е честно политиците, които идват в България да го кажат в прав текст. Не е честно и не е справедливо държави, които са партньори, народи, които са приятелски, да се държат лицемерно”, заяви Мария Стоянова.

Политологът Евгений Дайнов обаче изтъкна, че проблемите са назовавани пред нашето политическо ръководство без излишни заобикалки.

„България е крайно несигурна и опасна страна за европейския ред. В прав текст е казано защо най-много до самолетчета (т.е. приемане в шенгенското пространство само по въздух – б.р.) да стигнем. На самолетчета не може да прекараш изчезнали по документи контейнери, за които ЕС не знае какво има вътре – ядрени бойни глави ли има, или какво”, заяви Дайнов.

По думите му Ангела Меркел на няколко пъти е употребила думата „Ред” в отговор на исканията на Бойко Борисов – както за Шенген, така и за отношенията с Турция и за Западните Балкани.

Политологът намекна, че Бойко е бил принуден за признае за липсата на реформи в съдебната система, след като началниците му в Брюксел са го смъмрили за хвалбите. Дайнов сподели, че е заслужил да е в Шенген, както и повечето българи и се срамува от управляващите.

От тях не се срамуват само дебилите, които гласуват за мафиотите, заради които сме най-бедни и най-нежелани в ЕС.