Глобяват „Лукойл Нефтохим” заради мръсния въздуха

Рафинерията ще бъде глобена с до 100 000 лева, а Кроношпан – с 40 000

Сериозни глоби за две от големите производствени предприятия в Бургас заради замърсяване на въздуха. До санкциите се стигна след масови проверки заради получени сигнали за задушлива миризма на територията на Бургас, съобщава Нова телевизия.

В деня на обгазяването са получени информации от измервателните станции на територията на целия град, че има повишени нива на бензен във въздуха. Двете големи предприятия на територията на града обаче не са съобщили за промишлени аварии. Въпреки това рафинерията ще бъде глобена с до 100 000 лева,а дървопреработвателното – с 40 000.

Екоинспекторите не засекли превишение на нормите на сероводород в „Кроношпан“ и „Лукойл Нефтохим“. Вероятно обгазяването е дошло от инсталациите за утилизиране на опасните утайници заради бурния вятър.

„Най-вероятно се усеща миризмата, подобна на бензин, която в Бургас я усещаме винаги“, каза директорът на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова.

„В утайниците има керосин, полипропилен, мазут, както и отпадъци от големия пожар преди 30 години в завода. Утайниците съществуват още от времето, когато заводът е бил държавна собственост”, каза на пресконференция Атанасова, цитирана от БТА и bTV.

Това, което се е случвало там през 60-те години на миналия век, е доста сериозно. Нанесена е огромна щета, която трябва да се заличи, а до 2020 година окислителните езера трябва да се рекултивират”, заяви зам.-кметът на отдел „Екология и европейска политика” в Община Бургас Руска Бояджиева.

Най-много сигнали за задушлива миризма са подавани от жители на комплексите „Славейков” и „Изгрев”, които са разположени най-близо до двата големи завода.

Работата на окислителните езера в Лукойл е спряна до второ нареждане. След подобряване на времето работата по отстраняването на утайниците ще продължи.

От общината настояват за намеса на Министъра на екологията и мерки от двете фирми. РИОСВ подготвя онлайн платформа за денонощни автоматични сигнали за граждани.Хората обаче не са доволни.