Бургас като Бургас, далеч от европейските практики

Германия обмисля пробно да въведе безплатен градски транспорт, за да намали замърсяването на въздуха от личните автомобили.

ЕС заплаши със санкции, ако Германия не ограничи силното замърсяване на въздуха в някои градове. Затова правителството в Берлин смята пробно да въведе безплатен обществен транспорт в пет германски града, един от които е Бон.

Естонската столица Талин е сред малкото градове в света, които отдавна са въвели такъв проект. Такива проекти действат и във Франция и Белгия.

В София водачите на обществените превозни средства вече продават „зелен билет“ в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в столицата са завишени. Центърът за градска мобилност (ЦГМ)  разполага с картите за преференциално пътуване из цялата градска мрежа.

Те ще се разпространяват и в Пунктовете за продажба на превозни документи на ЦГМ и „Метрополитен“. На билета е изписана цената от 1 лев, както и че важи за един ден и за цялата мрежа на градския транспорт.

Пътуването със „зелен билет“ е извънредна мярка, която цели да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици във въздуха. Решението за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 януари 2018 г.

Мдаа … То в Бургас билетите ни на хартия са зелени, но без такива екстри и с цена от 1.30 лв., макар от началото на годината да имаме превишаване на нормите за замърсяване с ФПЧ10 в някои квартали като Долно Езерово вече 32 дни …

Иначе умеем да се хвалим и да плашаме да ни хвалят проевропейските политики, но …

Бургас като Бургас, но далече от европейските практики и близко до братската руска рафинерия и до парите остригани от овчедушното ни гражданство …

Свободен автор – Философът