Милиардер, чийто синове отиват в затвора, финансирал фирмата, която „усвоява“ ЧЕЗ?

Проблемът на този магнат е, че неговите синове току-що бяха осъдени на 6 години затвор на първа инстанция в Чехия за корупционни сделки, каза експертът Мартин Владимиров

Сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България е като цунами, което може да помете политическия елит.

Продажбата на такова стратегическо предприятие е доста важно от гледна точка на сигурността на страната, каза в „Събуди се“ по Нова телевизия енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Доколкото знам около фирмата „Инерком Груп” стоят около 10 други фирми, които дават кредитния рейтинг, добави той.

Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров пък разкри, че чешки милиардер, чийто синове са осъдени за корупция, е финансирал пазарджишката фирма, която на път да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България.

Преди дни ЧЕЗ обяви, че продава бизнеса си у нас на българската компания „Инерком България“.

Зад групата „Инерком” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лева. 74 млн. лв. за покупка на компания, която генерира приход от близо 2 млрд. лв. Ако бях сериозен банкер, никога не бих дал кредит на такава фирма. „Инерком” през годините е била финансирана от един чешки милиардер за построяването на два соларни парка у нас”, заяви експертът.

Тогава „Инерком” се е опитвала да вземе банков кредит, но не е успяла, и тогава се е обърнала към международни инвеститори, като един от тях е този чешки магнат. Проблемът на този магнат е, че неговите синове току-що бяха осъдени на 6 години затвор на първа инстанция в Чехия за корупционни сделки при присъединяване на два соларни парка към чешката енергийна система. Дали това службите го знаят?”, попита Владимиров.

По думите му за сделката се е знаело още преди два месеца. Но нито КЗК, нито ДАНС е проучила компанията.

„Проблемът е, че КЕВР по-трудно би спряла тази сделка. КЕВР трябва да придобие функции на разследващ орган, защото в ключовия сектор „Енергетика”, където виждаме толкова много злоупотреби, има твърде малко разследвания от самия енергиен регулатор. Проблемът не е в това дали Гинка или който и да е купува голяма компания. Въпросът е дали имаме реална представа кой стои зад тези средства и какъв ще е ефектът върху пазара”, добави енергийният експерт.

ЧЕЗ доставя ток на близо 3 млн. клиенти в България и обслужва площ от 44 000 квадратни километра. Сделката за продажбата е за над 300 милиона, сключена от компания с капитал 50 000 лв. В позицията си българската компания заявява, че осъзнава отговорността, която поема с придобиването на ЧЕЗ-България и ще работи за доброто на клиентите, както и за развитието на фирмата и партньорите й.

Справка в търговските регистри показва, че именно тогава е регистрирана фирмата-купувач на ЧЕЗ. През 2017 компанията-майка получава първите официални оферти. По информация на Нова телевизия кандидатите са 5-ма. Постепенно обаче един по един започват да се отказват. Скандалът около продажбата на ЧЕЗ е по оста миналото на компанията-купувач и енергийната сигурност на страната.

„Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи и 11 000 лева загуба за миналата година, ще купи най-голямото ЕРП в България”, заяви вчера председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев.

По неофициална информация договорената сума за покупката е малко над 300 милиона евро.

Проверка на Нова телевизия показва, че компанията е регистрирана веднага след първите разговори за продажба на ЧЕЗ през 2016 г. Месеци по-късно две чешки компании, в които е бившият екоминистър на Чехия, замесен в корупционен скандал и злоупотреби с електроенергия и словашкия бизнесмен – Земек, купуват част от фирмата на Гинка. Три месеца по-късно се оттеглят и оставят всичко в ръцете на бизнесдамата от Пазарджик.

Всички подробности около сделката са търговска тайна. В случая обаче става въпрос за компания, обслужваща близо 3 млн. българи. Далаверата е голяма. В този бизнес се генерира приход от близо 2 млрд. лева. Оставката на Теменужка Петкова няма да е достатъчна. Последствията може да са като цунами, което ще помете политическия елит. След ЧЕЗ вероятно ще изЧЕЗне от политиката и бат’ Бойко.