Австрийският канцлер призова за незабавно прекратяване на преговорите с Турция

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц настоява преговорите „ЕС-Турция“ за присъединяване на Турция към Европейската общност да бъдат незабавно прекратени.

Курц заявява позицията си интервю за в. „Ди Велт“, цитиран от БГНЕС. Той  отправи призива си часове преди срещата на върха ЕС-Турция във Варна, чиято основна цел е подобряване на отношенията.

Това се случва на фона на провеждащата се среща във Варна между ръководителите на ЕС, премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Турция Ердоган. Срещата в съпроводена от граждански протести, апелиращи за прекратяването й. По същото време президентът на Република България Румен Радев призова Индиректно българският премиер да не прескача въпросът с дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци:

„Това е въпрос на справедливост. Търсенето на решение на този казус не е анахронизъм, а част от съвременния европейски прочит на историята. Той е в духа и практиката на днешната международна политика. Българското общество няма да допусне историческата истина да бъде преиначавана, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения”, заяви президентът Радев.

„В Деня на Тракия мястото на всеки български държавник е тук, сред вас. Да поискаме прошка, да почетем жертвите, да ви чуем и да отстояваме заедно правата ви на български граждани”, допълни държавният глава пред паметника на „Одринската епопея“.

В градинката до църквата „Св. Николай Софийски“. В тържественото поклонение взеха участие още вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, народни представители, общински съветници и десетки граждани.