В РИОСВ бяха обсъдени мерки за по-чист въздух в Бургас

В екоинспекцията се проведе работна среща, инициирана от община Бургас по повод организиран протест в почивните дни срещу мръсния въздух в града. Участваха представители на РИОСВ, общината, РЗИ, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Кроношпан България“ ЕООД, общински съветници, зелени организации и граждани. Обсъдени бяха мерки за подобряването на качеството на въздуха в града.

Община Бургас пое ангажимент да осигури подходящ терен за изграждането на станция за мониторинг на въздуха в жилищен комплекс „Славейков”. Изграждането ще бъде финансирано от „Кроношпан България” ЕООД.

РИОСВ – Бургас ще изиска информация от всички предприятия, от чието производството се отделят миризми . Инспекцията пое ангажимент да предостави на ОбС протоколите от измерване на ФПЧ на двамата оператори от 2016 и 2017 г.

Подкрепена беше идеята за създаване на карта, върху която да се маркират потенциалните замърсители.

Предстои втора среща, на която ще се представят данните от изследването и набележат конкретните мерки.

РИОСВ-Бургас пусна на сайта си нова платформа за подаване на сигнали при съмнения за замърсяване на въздуха

Гражданите на Бургас ще могат да подават сигнали за замърсяване и увреждане на околната среда в нова интернет платформа. Тя е поместена на страницата на РИОСВ – Бургас.

”Подай сигнал” цели да улесни комуникацията с екоинспекцията за по-бързо решаване на проблемите. Тя бе разработена в отговор на зачестилите сигнали от страна на бургазлии и гости на града за замърсяване на въздуха, задушливи миризми и др.

За да подаде сигнал, потребителят трябва да попълни основни данни за себе си – име, телефонен номер, адрес, електронна поща. Следва въпросник относно същността на сигнала – дали става дума за миризми или отпадъци, кога и къде са наблюдавани, дали става дума за вече наблюдаван проблем и др.

Припомняме Ви, че другият начин да потърсите съдействие от екоинспекцията е зеленият телефон за сигнали: (056) 813 212.