Мечтателят планира да колонизира Марс

На Червената планета хората ще живеят изолирани от радиацията, която е в пъти по-опасна от тези на Земята

Точно 30 години след полета на втория българин в Космоса и 45 години след последното стъпване на хора на Луната, човечеството е все по-близо до първия полет до Марс. Някои смели мечтатели искат дори да колонизират Червената планета. Един от тях е холандски предприемач, съобщава Нова телевизия.

Бас Лансдорп вижда възможност там, където другите се страхуват дори да погледнат.

Веднъж изпратили ги в Космоса, Бас и екипът му няма да се опитват да върнат хората обратно на Земята. На всеки две години ще изпращат там земни жители.

За участие в мисията са кандидатствали стотици българи. В селекцията, направено до момента обаче, в екипа няма наши сънародници.

На Марс хората ще живеят изолирани от радиацията, която е в пъти по-опасна от тези на Земята. Марсианската атмосфера е само 38% от земната, така че на Марс ще скачаме по-високо и ще тежим три пъти по-малко.

През лятото температурата на Марс достига приятните 21-30 градуса по Целзий. Нощем обаче те стават смъртоносни – до минус 80 градуса.

Още неизвестни факти за Червената планета и кога човек ще стъпи там ще разберем на 23 март, когато в София Бас Лансдорп и екипът му ще разкрият как целта ще стане реалност.