Стивън Хокинг направил предсказание за края на света дни преди смъртта си

Гениалният британски учен описва как Вселената ще потъне в тъмнина

Физикът Стивън Хокинг е приключил труд, в който прави последното си предсказание за края на света, на смъртното си легло, твърди изданието „Индипендънт“.

В текста той описвал как Вселената ще потъне в тъмнина, тъй като всичките й звезди ще изчерпат енергийните си запаси, съобщава Vesti.bg, цитирайки БТА.

Освен това трудът разкрива как човечеството може да получи експериментални доказателства за съществуването на паралелни вселени, като предоставя математическите изчисления, които ще бъдат необходими за космическо изследване в тази посока.

Но Хоукинг също теоризира във финалната си работа, че учените могат да намерят алтернативни вселени, използвайки проби от космически кораби.

Това ще позволи на хората да формират дори по-добро разбиране за нашата Вселена, какво още има в космоса и какво е нашето място там

Видният британски учен проф. Стивън Хокинг почина на 76 г. в съня си в дома си в Кембридж, Великобритания, миналата седмица.

На 21 г. той е диагностициран с амиотрофична латерална склероза, тогава лекарите му дават едва две години живот.

Въпреки това заболяването не спира научната му дейност. Използва специален апарат и компютър, които му позволяват да пише статии и да комуникира с хората чрез виртуален глас.

Хокинг така и не беше удостоен приживе с Нобелова награда, независимо от многобройните предложения тя да му бъде присъдена за научния му принос.

„Той често беше номиниран за Нобелова награда и трябваше да я получи. Сега никога няма да може“, каза проф. Томас Хертог, който е съавтор на теорията, която Хокинг завършва дни преди кончината си.

„Фактът, че тези открития не са били потвърдени с наблюдения, е било и главното препятствие“, отбеляза в интервю пред Шведското радио професорът от Стокхолмския университет Едуард Мьортсел, който се занимава с проблематиката, свързана с тъмната материя и разширението на Вселената.

Специалистът също така поясни, че Нобеловата награда се присъжда не за цялостен принос в науката, а за конкретни открития.