ЕС пред нова война с Русия, Бойко бие тревога

Премиерът окачестви съвремието ни като по-тежко от Студената война и пророкува, че много държави ще започнат да отзовават посланиците си от Русия

В момента не съм оптимист за мирното развитие на света. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той определи съвремието като „по-тежко от Студената война“, когато е имало ясни разделителни линии и два глобални играча, съобщава бТВ.

Западният свят и Русия са пред война, а България като член на ЕС и НАТО едва ли ще запази неутралитет.

Борисов намекна, че е възможно да се стигне до този сценарий, като припомни как Тони Блеър обвини Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия, а по-късно се извинил, но последствията са чудовищни – след безсмислената на пръв поглед война диктаторът падна, а Европа е залята от бежанци. Същото се случи и с Либия, и със Сирия. Дали това, което се случва сега, не е част от сатанинския план за нов световен ред?

Висока степен на вероятност има зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал да стои руската федерация. Това е становището на британското правителство, прието и от евролидерите.

Борисов посочи, че на заседанието на Европейския съвет е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей – „висока степен на вероятност“, че зад случая „Скрипал“ стои Москва. „Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия – Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза българският премиер.

По думите му решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

България обаче няма интерес да къса дипломатическите отношения с братска Русия заради това, че бивш посланик е бил отровен без доказателства, че зад това злодеяние стои Москва. По-добре е да кажем „Сбогом, Брюксел!“, отколкото да се конфронтираме с братушките.