Студен душ за „Шайка“-та, не могат да си измият ръцете за ЧЕЗ

Дебатите около Истанбулската конвенция показаха, че лесно може да се сглоби друго мнозинство, каза Даниел Смилов, а според Хърсев трябва да се спре сделката

Няма как управляващите да си измият ръцете с извинения, че сделката за ЧЕЗ между частни лица. Политическата отговорност е на правителството. Това каза политологът Даниел Смилов в „Тази сутрин” по bTV.

Тяхно трябва да е и стратегическото решение какво се случва с тази компания, отбеляза той.

По думите му премиерът Бойко Борисов е прав да вижда паралелите с 2013 г.

„От една страна, имаме опит за преформатиране на политическото пространство. Текат процеси при Патриотите, БСП се патриотизира доста, ДПС се раздвижиха. Дебатите около Истанбулската конвенция показаха, че лесно може да се сглоби друго мнозинство. И това ще бъде мнозинството такова, каквото беше през 2013 г.”, подчерта политологът.

Според него фактът, че по отношение на сделката правителството си е променило на няколко пъти позицията, и то драматично, показва няма някаква генерална стратегия.

„Започнахме от позиция, че това е сделка между частни страни, която се сключва по друго законодателство, след това се стигна до това, че е опит за сваляне на правителството и че е някакъв скрит преврат, а сега държавата всъщност ще има евентуално съучастие”, припомни Смилов.

Според финансиста Емил Хърсев, когато една сделка е нежелана от пазара, на който ще работи, тя трябва да се спре и да не се финансира.

„Народът не ще Гинка. Г-жа Върбакова може да е перфектен български предприемач, но това нещо не бива да продължава”, заяви той.

„Дори великият финансист Атанас Буров се е отказвал от сделката на живота си – той е искал да купи БНБ, но като е разбрал мнението на народа, е казал, че срещу народа не може и е спрял. В случая точно това могат да направят и страните по тази сделка, след което държавата може да влезе и да седне да води преговори”, коментира Хърсев.