Ген. Аспарухов тровен като шпионина Скрипал?

 Спаси ме това, че не изпих цялото кафе, а само две-три глътки, разказва бившият шеф на разузнаването

Срещу бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов е имало атака, подобна на тази срещу шпионина Скрипал. Смъртосният коктейл обаче бил направен аматьорски. Иначе нямаше сега да си говорим, каза той в „Събуди се“ по Нова телевизия.

За шпионските игри и разчистването на сметки, защо Великобритания, Америка, Франция и Германия дадоха ултиматум на Русия и докъде ще стигне шпионската сага със звучното име „Новичок” – в превод новак или аматьор. Има ли място за аматьори в създалата се безпрецедентна международна ситуация?

„Шпионските отношения между държавите Русия и Великобритания винаги са наситени с подобни събития. Винаги има нещо да си връщат и го правят. „Новичок” го произвежда Русия. Много бързо, буквално часове след нападението, всички започнаха да обвиняват Русия. Всеки такъв подобен случай се използва за постигане на някакви цели”, с тези думи ген. Бриго Аспарухов коментира случая с руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, които бяха отровени с веществото „Новичок”.

„Интересно, че откривателят на това вещество, съобщава за него през 90-те години. Това е един узбекистански учен, който сега живее в Америка. То е било готвено за отбрана на бившия Съветски съюз”, каза още той.

Ген. Бриго Аспарухов припомни случай от 90-те години, когато са се опитали да го отровят в сградата на президентството.

„Беше направено аматьорски, иначе нямаше сега да си говорим. Две съставки бяха смесили в кафето ми – силно сънотворно и тетрахлорметан – силно отровно вещество, което води до заболяване на черния дроб. Спаси ме това, че не го изпих цялото, а само две-три глътки. Наясно съм откъде дойде тази атака, но оттогава мина много време“, коментира генералът.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през ’70-те и ’80-те години.

„Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.