„България ДНЕС“: Според криминалисти шуреят на Очите има отношения към бруталния побой над журналиста Стоян Тончев

С конкретните случаи трябва да се заемат Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП, защото фактологията говори, че от местната полиция в Поморие изтича информация към кримиконтингента

Вчера тримата другари на Дядото бяха освободени от ареста. „Това не значи , че разследването за търговия  с дрога е прекратено. Колегите просто не са успели да окомплектоват всички улики, за да има обвинения. Въпрос на няколко дни е това да се случи“, уточниха пред „България Днес“ бургаски ченгета – пише днес в-к „България ДНЕС“.

Още по темата: Христос Янулис и Богдан Рупанов са с повдигнати обвинения, остават зад решетките

Вчера прокуратурата в Поморие поиска постоянна мярка за задържане под стража на Христос Янулис – „Дядото“ и Богдан Рупанов. Въпреки, че двамата са с повдигнати обвинения за извършване на престъпни деяния в съучастие, районният съдия на Поморие Николай Бъчваров остави в ареста само Рупанов и сметна, че мярка за неотклонение на Янулис не трябва да бъде налагана и затова е пуснат на свобода.
За извършените според прокуратурата от двамата деяния, НК предвижда до 6 г. затвор.

Днес на въпрос на АВАНТАЖ, дали ще има протест от страна на прокуратурата, говорителят на Бургаска апелативна прокуратура – прокурор Кремена Стефанова ни отговори, че е в правомощията на наблюдаващия районен прокурор – дали да протестира пред Окръжен съд – Бургас определението на районния съдия на Поморие в частта за Янулис или да не го прави. Тя добави, че ако към обвиненията се прибавят разпространение на наркотици и притежание на дрога, делото ще бъде подсъдно на Бургаския окръжен съд, но засега не може да каже повече, за да не се пречи на разследването, което продължава.

Още по темата: Акция на криминална полиция към ОДМВР-Бургас в Поморие от последните минути, има арестувани

Вестник „България ДНЕС“ пише в днешния си брой още, че подозренията на бургаски ченгета са, че шуреят на Димитър Желязков – „Очите“, Христос Янулис, оглавява наркобанда. Свързани с дрога са и гаврите спрямо Георги Т. от Поморие, за които са обвиняеми Янулис и Рупанов, допълва изданието.
„Според прокуратурата извращенията срещу Георги Т. са продължили няколко седмици. Повод са дадени от него показания пред полицията. В тях според запознати младежът свидетелства как той и негови познати са принуждавани да продават наркотици в Поморие. Информацията, подадена от Георги, помага на антимафиоти да задържат с кокаин криминално проявен наркопласьор“ – пише в. „България ДНЕС“.

Авантаж заостря вниманието на читателите си, че след като Георги Т. подава сигнал до РПУ-Поморие, срещу него е приложена репресия от главните „герои“ в жалбата му, свързани с наркотърговия. Този факт не оставя никакви съмнение, че от местната полиция е изтекла информация до Янулис и Рупанов. При тези факти и обстоятелства е крайно наложително и дори задължителна намесата на ДАНС, Специализираната прокуратура и ГДБОП, които да вземат според правомощията си случая и да го разплетат докрай.

„България ДНЕС“ продължава:

„Шуреят на Митьо Очите отдавна има отношение към дрогата в Поморие, твърдят криминалисти. Преди няколко години при друга акция в дома му бяха открити 10 пликчета с канабис и 25 пликчета с метаамфетамин.
Според криминалисти има данни, че шуреят на Митьо „Очите“ – Христос Янулис, има отношение към бруталния побой на журналиста от Поморие Стоян Тончев през 2016 г., който в свои публикации освети връзките на местни общинари и депутати от управляващата партия с хора от подземния свят.

Стоян Тончев след опита да бъде убит по особено жесток начин заради публикациите си срещу местната власт.

Стоян Тончев беше пребит в средата на януари през 2016 г. в близост до дома си в Поморие. От прокуратурата тогава съобщиха на извънреден брифинг, че засега разполагат само с мотива за нападението, посочен от Тончев, т.е. – публикациите в сайта му  www.zadkulisite.com срещу начина на управление на община Поморие.
Обвиняеми от прокуратурата са Мартин Душев и Веселин Кръстев, като делото вече е в съдебна фаза от месец февруари.

Още по темата: Бившият гард на Митьо Очите псува и нападна репортер на Биволъ в Поморие

В същото време тече досъдебно производство за търсене на още извършители, съпричастни към бруталния акт над журналиста от Поморие и свободата на словото в България. В различни публикации и медии Тончев сподели наскоро, че срещу него се подготвя второ покушение. Това му било съобщено от две лица през месец януари на т.г. Въпросните хора са се срещнали с Тончев и са му разказали, че са станали преки свидетели на множество разговори между истинските извършители на покушението над него, които пияни и дрогирани са коментирали неведнъж с охота и задоволство това, което са извършили, но за което други са обвиняеми. Точката на предел идва, когато са чути до коментират, че Тончев не спира да „рови“ и да пише, затова единственият начин е да бъде елиминиран. Страничните наблюдатели на разговора в заведение в Поморие веднага се свързват чрез социалната мрежа Фейсбук със Стоян Тончев, искат му телефонния номер за връзка, реализират среща и му разказват всичко, което знаят. Заявяват му, че са готови да го потвърдят пред съда.

Най-вероятно по делото, в което обвиняем е Мартин Душев, ще има голям обрат. За това говори и снимката на Стоян Тончев и Мартин Душев, публикувана преди две седмици във Фейсбук.

АВАНТАЖ се свърза със Стоян Тончев, за да разбере: какво предстои оттук нататък, как ще обясни снимката с Душев и дали тя е следствие на споделеното му от очевидци на разговори, свързани с покушението над него през 2016 г.?

„С Мартин разговарям и съм се виждал много преди снимката и много преди с мен да се свържат двете лица от Поморие, които ми препредадоха конкретни разговори между други лица, на които са станали свидетели. Това, което ми разказаха те, съвпада с часа и деня, в който съм бил следен и причакан, за да бъда убит. Те говорят с имена, като казаното от тях съвпада с местоположението на извършителите, докато са изчаквали да изляза от мястото, където бях на гости на мои близки във въпросната вечер. Местоположението на извършителите е следствена тайна, така че приемам за достоверно на 100% казаното от очевидците. Освен това на разпоредителното заседание заявих на районния съдия на Поморие Николай Бъчваров, че желая ново разпознаване на конкретни лица с маски, а също и на техните гласове, защото смятам, че ще разпозная нападателите ми по глас, походка и телосложението, а освен това на единия от тях аз му видях лицето. За видяното от мен лице на един от извършителите категорично заявих и в първите телевизионни интервюта, които ми бяха взети от болницата в Бургас.
И е обидно да се води дело и досъдебно производство за средна телесна повреда, след като се касае за опит за убийство, което не беше довършено само и единствено заради моето съпротивление – аз избягах от нападателите и отидох на централната улица „Солна“, където минават много коли и има камери. Докато бягах виках, което вероятно ги е стреснало. Въпреки това те ме догониха и с нова серия удари с боксове и бухалка (само и единствено в главата, както и в началото) ме събориха на земята, където съм припаднал. Отново! Но пък има очевидец, който е подал сигнал на 112 и е станал свидетел на случващото се от терасата на дома си, което доказва, че целта на нападението е било убийството ми, което не са успели да довършат по причини независещи от тях. Очевидецът казва: „На шосето лежи проснато по очи момче и отгоре двама го налагат…“

Стоян Тончев сподели още, че е правил многократни опити в разговори с разследващите и криминалистите, както и чрез публикации в медиите, да канализира случилото се с него в правилната посока и реалните извършители, но за съжаление не се е получило. Сега разчита, след като има свидетели и нови факти и обстоятелства, прокуратурата да стигне до обективната истина, да има справедлив съдебен процес и истинските виновници да получат заслуженото според разпоредбите на НК. Относно поръчителите, за него са известни, „но всичко с времето си…“ – завърши разговора Тончев.