В Агенция по вписванията в Бургас цари пълен хаос, служителите не се справят в срок със задълженията си

Законоустановеният срок за вписване на новорегистрирана фирма от Агенцията по вписванията е 3 дни, но не се спазва – обработката на заявления трае минимум 20 дни. При този начин на забавяне, умишлено или не, се пречи на новосъздадените фирми да участват в различни търгове преди летния сезон.

Десетки собственици на новосъздадени фирми се оплакват, че Агенцията по вписванията в Бургас им бави документите. Този порочен административен почин като цяло оказва негативно влияние върху развитието на бизнеса в България и буди редица въпроси около ефективността и липсата на такава при наложения партийно-бюрократичен модел на управление на държавата.

Държавната и общинската администрация в България, а и на всякъде по света, се издържа от парите на данъкоплатците. Гражданите  регламентирано от законите си плащат, за да бъдат любезно и навременно обслужвани, а не за да им бъдат създавани допълнителни пречки и трудности при формирането на гражданския оборот и затлачване на нормалното протичане на обществените отношения.

АВАНТАЖ публикува сигнал на ЮЛ до нашата медия, от който нееднозначно се разбира, че в Агенцията по вписванията в Бургас цари пълен хаос, служителите не отговарят нито на мейли, нито на телефонни обаждания, изпратени до ведомството и бавят заявленията с месец:

Подавам заявление и всички необходими документи в средата на месец април т.г. Срокът за вписване на новорегистрирана фирма е тридневен. Не ме уведомяват по имейл след изтичане на срока какво се случва. Продължавам да чакам. Проверявам по входящ номер в сайта.. пише “обработва се”.  Започвам да се притеснявам, звъня на телефоните.. както винаги никой не вдига. Започвам да си мисля, че нещо не е наред и отивам на място да проверя. Служителката ми казва, че закъсняват с 20 дни при обработката на заявленията и днес вписвали фирмите, които са подавали заявления на 2-ри април. Това е най-яловата държавна институция. До кога ще плащаме заплатите на служители и институции, които не си вършат работата и вместо да съдействат и помагат – пречат за развитието на бизнеса в България?
При този начин на забавяне, умишлено или не, се пречи на новосъздадените фирми да участват в различни търгове преди летния сезон.