ГЕРБ-ерастите си играят с търпението ни, извъртяха се подло за ЧЕЗ

Държавата няма да участва в сделката, съобщи финансовия министър Владислав Горанов, като уточни, че позицията е съгласувана с премиера Бойко Борисов

Държавата се отказва и няма да участва в покупката на енергото в Западна България, за чийто купувач чешката компания е избрала дружеството „Инерком” на Гинка Върбакова, предаде репортер на bTV.

За промяната на позицията ни, съгласувана с премиера Бойко Борисов, съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред парламентарната комисия по казуса. На заседанието на комисията премиерът естествено не се появи.

„В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно, не бихме участвали в такава сделка“, заяви финансовият министър.

По думите му, дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения, категоричен беше Горанов.

Финансовият министър припомни, че след като се е появила първата информация за подписването на предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком” за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, обществената реакция и въпросът е бил къде е ролята на държавата в една подобна сделка.

Това е провокирало премиерът и членове на правителството да инициират среща със собственика „Инерком” Гинка Върбакова, където са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка. Тогава от страна на собственика на „Инерком” е била заявена готовност да допусне българската държава в сделката под една или друга форма, като обаче не са били обсъждани конкретни методи или ресурси, с които държавата да се включи в подобна сделка.

Сега държавата, пардон Бойковците бият отбой. Защо ли? ГЕРБ-авите политици си играят с търпението на народа. Извъртяха се подло, защото е ясно, че този, който стои зад гърба на Гинка няма интерес държавицата ни да има нещо общо с активите на дружеството.