Михаил Заимов купил явочна квартира на УБО

Новият водещ на БНТ няма висше образование

Михаил Заимов купил явочна квартира на УБО

Новият водещ на предаването „Денят започва“ по БНТ Михаил Заимов е горд собственик на култова явочна квартира на бившето УБО, което преди 1989 година бе част от структурите на ДС, научи NBOX.BG.

Баровският апартамент се намира в самото сърце на София в кооперацията на ъгъла на улиците „Оборище“ и Кракра“.

Изненадващо през 2003 година Заимов става „правоприемник“ на 40.43 % от жилището (от страна на квотата на наследниците в лицето на Христо Шишков), като собственост на останалите 59.57% съгласно акт за държавна собственост с номер 4679 от 07.03.1962 година е наследника на УБО, Национална служба за охрана – НСО.

Любопитно е, че преди да попадне в ръцете на новия водещ от БНТ, въпросният апартамент дълги години е бил тайно място за срещи на висши офицери от ДС и КГБ. Също така е любопитно, че по данни на от Търговския регистър фирмите регистрирани на името на Михаил Заимов са на загуба, като това обаче не му пречи за времето от 1989 година до днес той да има десетки имоти и земи в София, както и по цялото Черноморие. Само в столицата Заимов има три ресторанта на ултра скъпи локации в центъра на града.

Освен всичко това, преди години журналистът Асен Йорданов пръв разкри в ефир, че Заимов заграбва къща в центъра на Созопол, а после безочливо хвърля око и на близката градинка до имота. В момента той има серия от стратегически имоти и в малкия курортен град.

В Агенция по вписванията пък са отбелязани буквално стотици сделки с имоти минали през ръцете на Заимов за изминалите 25 години. Схемата, която ползва фотографът-журналист-предприемач е класическа – купува земеделски и общински земи, а след това чрез свои хора, Заимов бързо сменя статута на придобитите от него земи.

По това време в бизнес делата си водещият играе заедно с други две фамозни фигури от родния икономически елит. Това са бившият собственик на Инвестиционен фонд „Икуест“ Георги Крумов и Людмил (Чочо) Лалов, председател на Съвета на директорите на „Асерал Медет“. Нека припомним, че Лалов стана чорбаджия на бившето голямо държавно предприятие само за една нощ след фалита на банка през 90-те години. Днес той е просто щастлив български милионер с баровски апартамент в самото сърце на Монте Карло.

Друга интересна подробност от житие – битието на Михаил Заимов е факта, че той няма висше образование, но въпреки това бе назначенен за водещ на културно-публицистично предаване в националната телевизия. Последно БНТ помни такъв феномен, когато преди над 45 години Людмила Живкова направи персонален компромис и назначи говорителката от Централна гара Бригита Чолакова за водеща в телевизията майка. Чолакова, също нямаше висше образование.

И до момента не е ясно, кой точно е Михаил Заимов, какви са връзките му с нашия или чужд политически елит и как така, човек без пари и фирми на загуба само за няколко години стана един от най-богатите собственици с десетки имоти из цялата държава.

Остава да гледаме ефира. Може би Заимов ще разкаже.

www.big5.bg