Скрипал отровен заради брекзит?

Въпросът, доколко би могъл да ескалира скандалът между Москва и Запада заради отравянето на Скрипал, не зависи от Русия, каза руският външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров намекна, че Великобритания може да има интерес да отрови бившия шпионин Сергей Скрипал, съобщава бТВ.

По думите на Лавров има и други обяснения за отравянето на Скрипал – извън обвиненията към Кремъл, и експертите говорят за тях.

„Те казват, че може да е в интерес на британските специални служби, които са известни със способността си да действат с разрешение за убийство. Това може да е и в интерес на британското правителство, което очевидно се оказа в неблагоприятна ситуация, когато не успя да изпълни обещанията си към електората за условията по брекзит”, каза руският външен министър.

Въпросът, доколко би могъл да ескалира скандалът между Москва и Запада заради отравянето на Скрипал, не зависи от Русия, посочи Лавров на пресконференция цитиран от Ройтерс.

Руският външен министър посочи, че има принцип на реципрочност в дипломацията и страната му системно го прилага. „Като деца казвахме: Който е започнал пръв, трябва да спре пръв. Ние не искаме да играем детски игри, но до момента нашите партньори правят точно това”, подчерта той.

„Мнозина казват, че сега ситуацията е по-лоша от периода на класическата Студена война, защото тогава имаше правила, спазваше се приличие. Сега ми се струва, че нашите западни партньори – Великобритания, САЩ и още няколко държави, които сляпо следват стъпките им, отхвърлиха всякакво приличие. Те използват откровени лъжи и дезинформация”, подчерта Лавров.

Русия отхвърля обвиненията, че е отговорна за нападението срещу Скрипал и дъщеря му в Солсбъри на 4 март.