САМО 4 НА СТО ОТ БЪЛГАРИТЕ ОДОБРЯВАТ ПОЛИТИКАТА НА ЗАПАДА В СИРИЯ

Интересно представително социологическо изследване на агенция „Афис“, посветено на конфликта в Сирия. На въпроса „Кой се стреми към въоръжен конфликт?“ 44% отговарят, че това е „главно Западът“, а 5% казват, че това е „главно Русия“. 4% смятат, че България трябва да застане „изцяло на страната на Запада“, а 7% – „на страната на Запада, но без агресия“ – общо 11%. На страната на Русия искат да застанем 25%. 64% дават отговора „възможно най-неутрално“.

Интересно.

Още по-интересно ще стане, ако социолозите направят същото проучване сред българските депутати. И ако резултатите се окажат твърде различни, а те ще бъдат такива, ще стане ясно, че в България на практика няма политическа представителност.

Хората гласуват на избори за Народно събрание, но там ги „представляват“ хора, които по ключови ценностни, бих казал цивилизационни въпроси са, меко казано, на различно мнение. Което означава, че не ги представляват.

Означава и друго. Че предизборно са лъгали като дърти цигани. Означава и, че ако са си променили позицията има причини, които не се споменават.

Какви ли пък са те? Пари, имоти, облаги, охолен живот, удобно кресло, власт… Или-всичко това – заедно.

Само този факт е достатъчен, за да млъкнат всички, които говорят за демокрация, разбирана по класическия начин – като „власт, произтичаща от народа“.