Тръмп полудя ли? Третата световна война май е неизбежна

Пригответе се, ракетите ни идват, предупреди американският президент Русия и Сирия, а братушките обявиха, че ще свалят всички ракети, изстреляни от янките

Американският президент Доналд Тръмп втвърди до границата на абсурда реториката си по отношение на Сирия след информациите за нова химическа атака, извършена от режима на Башар ал-Асад. Русия вече обяви, че ще защити близкоизточния си съюзник, като така се стигна до сблъсък между нея и САЩ в Съвета за сигурност на ООН, съобщава бТВ.

Светът е в опасност. Третата световна война май не неизбежна.

Русия твърди, че ще свали всички ракети, изстреляни по Сирия. Руснаци, подгответе се, защото ракетите ни идват – хубави, нови и умни. Не бива да си партнирате с животно, което убива хора с отровен газ и се забавлява с това!”, изригна Доналд Тръмп в „Туитър”.

Към Средиземно море пътува атомен самолетоносач, който ще стане част от голяма ударна група.

Междувременно, във Франция Еманюел Макрон също обяви готовност страната му да се включи в кампания срещу Башар ал-Асад, ако това е необходимо.

Световната здравна организация иска достъп до Дума край Дамаск, като цитира свои партньори от региона, според които пострадали от нападението с хлор са приблизително 500 души.

Докато западните съюзници събират сили за тежък удар по сирийската армия се появяват информации, че Русия ударно пребазира стратегическата си авиация и се готви да изпрати изтребители, които да защитават небето над Сирия.

Умните ракети” трябва да летят срещу терористи, а не срещу законно правителство, което от години се бори срещу международния тероризъм на своя територия”, заяви от своя страна говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Във „Фейсбук” публикация тя изрази съмнение, че готвените ракетни удари срещу Сирия целят да унищожат доказателствата за химическа атака.

Според историкът и писател д-р Ибрахим Чънар, това, което се случва, е най-голямата ескалация на напрежение след Втората световна война. В исторически план барутният погреб на света е именно Близкият Изток, коментира той в „Лице в лице“ по бТВ. Д-р Чънар прогнозира още, че картата на Сирия ще бъде прекроена. Той смята, че Турция ще вземе страната на САЩ.

Славчо Велков от Центъра за близкоизточни изследвания пък сравнява конфликта в момента с Карибското криза. Той е на мнение, че във военнотехническо отношение ще бъдат изпробвани новите възможности. Този конфликт е трудно прогонозируем, каза още Велков.

Журналистът Мохамед Халаф очаква в близките часове съкрушителен удар над Сирия, но не и апокалипсис. Той смята, че този удар ще е наказателен – за поредния случай, в който Башар Асад си позволява да използва химическо оръжие. Според Халаф до това напрежение нямаше да се стигне, ако през 2013 г. бившият американски президент Барак Обама беше ударил Сирия след химическа атака.

Анализаторите, наблюдаващи кризата в Сирия, са единодушни, че удар ще има в рамките на следващите 72 часа. Те са на мнение, че ескалацията на напрежение е голяма и моментът ще бъде използван, за да се изпробват най-модерните оръжия.

Ако братушките удържат на думата си да се противопоставят на американската агресия в Сирия чрез прихващането на ракети и удряйки техните установки, ще стане страшно.

Независимо как ще изпълни обещанието си за „много суров“ отговор на предполагаемото използване на химически оръжия от сирийския режим, президентът Доналд Тръмп все пак трябва да преглътне една по-сурова реалност: когато става дума за жестоката война там, неговото правителство е натикано в ъгъла. Това смята Ишан Тарур от „Вашингтон пост“.

Тръмп, който обича да „побеждава“, няма как да победи в Сирия. Но все пак е способен да влоши нещата, пише Татур в свой анализ за „Вашингтон пост“.