U.S. Departament of State : Корупцията – повсеместен проблем на България

Country Reports on Human Rights Practices for 2017

Конституцията и законът предвиждат независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на информация, регистриране и прозрачност продължават да са повсеместни проблеми.

Публичното доверие в съдебната система остава изключително ниско поради
усещането, че магистратите са подложени на политически натиск и са предоставени
несправедливо правосъдие.

Висшият съдебен съвет назначава, насърчава, дисциплинира и освобождава
съдии, следователи и прокурори.  Също така разследва жалби на съдебни заседатели
неправомерно поведение и препоръчва дисциплинарни действия. Управляващите магистрати също могат налагат и малки наказания. Наблюдателите критикуват липсата на ясно заявени изводи и мотиви в дисциплинарните решения на съвета.

Съдебните и досъдебните дела продължават да са  проблем в по-горните съдебни инстанции, както и удължаването на забавянето в процесите срещу престъпленията са често срещани явления.

Организациите за правата на човека изразиха загриженост, че измененията в наказателното право, които бяха приети през юни и влязоха в сила на 4 ноември, значително понижиха стандартите за справедлив процес, създавайки възможности за нарушение на процесуалните права на адвокатите и обвиняемите.

Освен това измененията по прехвърляне на юрисдикция за преследване на корупция от висши и висши служители държавни служители към Специализирания наказателен съд,  са тълкувани от хората като учредяване на извънреден съд, което е изрично забранено в Конституцията.

Раздел 2. Зачитане на гражданските свободи, включително:
а. Свобода на изразяване, включително за пресата
Законът предвижда свобода на изразяване, включително за пресата, и за
правителството като цяло зачитало тези права. Проблемите обаче продължават с
корпоративен и политически натиск, съчетан с нарастваща и непрозрачна
концентрация на медийна собственост и разпределителни мрежи, както и
правителствено регулиране на средствата и подкрепа за медиите, сериозно увредения медиен плурализъм.

Индексът за медийна устойчивост за 2017 г. на Международния съвет за изследване
и обмен (IREX) определи нарастването на политическия натиск и използването на медиите
от олигарсите за да „упражняват влияние, да разрушат репутацията на политическите и бизнес опоненти и манипулиране на общественото мнение „като основни заплахи за доверието на обществото.
IREX отбеляза, че правителството активно възпрепятства свободните медии
развитие. Съобщенията за сплашване и насилие срещу журналисти продължават.

Свобода на изразяване: Лицата обикновено критикуващи правителството са без
официални репресии, въпреки че бяха докладвани няколко случая на такива.

През август полицията нарече Васил Коцев за разпит по отношение на неговия априлски социално медиен пост като се обърна към министър-председателя: „До Бойко, това което вършиш, ще те изхвърли не само от властта, а и ще ти отрежем главата! Това ли целиш! Българите да хванат пушките и ножовете! Денят идва!“.

Полицията принуди Коцев да подпише декларация, че няма да застраши отново министър-председателя. Министър-председателят впоследствие се извини за прекомерната реакция на полицията.
От септември издателят на Икономедия си навлече 50 000 лева (30 000 долара)
глоба, наложена от Комисията за финансов надзор (КФН) след като Икономедия
уличи председателя на Комисията за финансов надзор … Стоян Мавродиев в случай на изпиране на пари и го обвини, че има връзки с организирана престъпна фигура.

Законът предвижда от една до четири години лишаване от свобода за подбуждане към „реч на омразата „. Законът определя речта на омразата като реч, която подбужда омраза,
дискриминация или насилие, основано на раса, етническа принадлежност, националност, религия, сексуалност ориентация, брачен или социален статус или увреждане. Проучване от 2016 г. от неправителствената организация „Отворено общество“откри „тревожна тенденция на нарастващите публични случаи и приемане на речта на омразата „. НПО отбелязват, че присъствието на националистически партии в правителството на България „оправомощи“ своите поддръжници да прибягват до речта на омразата като норма, а не като изключение.

Платени „тролове“  са пренаселили  форумите на всички социални медии и със своите расистки и ксенофобски коментари са се насочили директно към политическите  опоненти на правителството.
До октомври прокурорите са образували 14 разследвания, свързани с омраза последвани от четири обвинения срещу 12 души; съдилищата издадоха четири присъди,
включително две присъди за лишаване от свобода.

Преса и свобода на медиите: Медиите бяха активни и показаха голямо разнообразие в гледните си точки и виждания.
Законите, ограничаващи „речта на омразата“, се прилагат и към материали, който се появяват в печатните медии. Според „Репортери без граници“ 2017
Индексът на свободата на пресата беше „доминиран от корупция и тайни споразумения между медии, политици и олигарси „.

Докладът отбелязва, че липсва прозрачност при разпределянето от страна на правителството на средствата за определени медии, което води до подкупване на редакторите да бъдат снизходителни в политическите си публикации или да се въздържат от разкриване на проблемни случаи. Въпреки, че Европейския съд от 2016 г по човешките права постанови, че издателите са отговорни за съдържанието на техните форуми, няколко онлайн медии демонстрираха изключения по отношение на постовете във форумите.

Вътрешни и международните организации критикуват печатни и електронни медии поради липса на прозрачност по отношение на  собственост и финансиране, редакторски пристрастия и податливост към икономическо и политическо влияние.

На 21 март издателите на „Прас Прес“, сатиричен периодичен вестник, критикуващ
правителство, подаде жалба до Комисията за защита на конкуренцията твърдейки, че националната дистрибуторска компания е злоупотребила с господстващото си положение
на пазара за разпространение на пресата и спря продажбата на първото издание на Pras Pres в неговите пунктове.
Това издание беше разпространено на 10 000 копия на 1 март. През юни
комисията реши, че Националната дистрибуция не е нарушила конкуренцията
като се позовава на обяснението на компанията, че тя е между 5 000 и 5 000
10 000 пункта и е възможно някои от тях да не са получили копия на Прас Прес.

Насилие и тормоз: През юли трима неидентифицирани мъже нападнаха публично водещия Иво Никодимов от Българската национална телевизия.
Никодимов претърпя наранявания на лицето. Отговорът през септември е, че нападателите и мотивите им останаха неизвестни.

На 6 октомври депутатът от Народното събрание Антон Тодоров заяви пред „Нова телевизия“ в сутрешния блок й пред водещия Виктор Николаев, че „би го уволнил“ за силната му критика  към партията, която  представлявал в Народното събрание.

Следващият гост на Николаев, вицепремиерът Валери Симеонов, обвини журналиста за „разтърсване на правителството“, и когато Николаев, коментира, че „правителството се саморазтърсва“,  Симеонов намекна, че Николаев лесно би загубил работата си. В отговор, Асоциацията на европейските журналисти България призова за бойкотиране на политици, които заплашват журналисти.

И двамата политици впоследствие твърдяха, че думите им са били извадени
контекст и неправилно интерпретирани като заплахи. На 9 октомври Тодоров подаде
оставка от Народното събрание, позовавайки се на желанието му да спаси репутацията на
неговата партия, докато Симеонов призова за извинение от четирите електронни медии
които според него го тълкували неправилно и заплаши да ги съди.

През декември прокуратурата обвини Мартин Душев и Веселин К. за нападението през януари 2016 г. над журналиста Стоян Тончев, на когото бяха нанесли много фрактури  довели  до временна кома.

Според Тончев атаката е предизвикана от неговата критика и разследване, които разкриват корумпирани сделки на местното управление на община Поморие.

Цензура или ограничения на съдържанието: Журналистите продължават да се съобразяват с редакционни забрани за разследване и разкриване на конкретни лица и теми, налагане на политически гледни точки от корпоративни лидери.

През март бизнесменът и издател Сашо Дончев заяви на бизнес форум, че е бил поканен
частна среща с главния прокурор „, за да ми каже, че намира моето поведение
все по-неприемливо и непоносимо „.

Дончев твърди, че Главният прокурор го обвинил, че го подкрепя определена политическа партия, притиска го за определени статии в неговия вестник, заплашва бизнеса му и го предупредил, че е неговите комуникациите се наблюдават.

Главният прокурор отрече твърденията, че Дончев е инициирал срещата и е поискал
главният прокурор да окаже влияние върху прокурорите, работещи по дело, свързано с
бизнеса на Дончев.

Законът за клеветата :Клеветата е незаконна и се наказва с 3 000-15 000 лева ($ 1800-
$ 9,000) глоба и публично порицание.

Публикации на журналисти за корупция или лошо управление доведе до много дела за клевета, заведени от политици, държавни служители и други лица на обществени длъжности. Според Асоциацията на европейските журналисти, журналистите като цяло губят такива случаи, защото те рядко биха могли да представят твърди доказателства в съда.

www.state.gov/documents/organization/277393.pdf

Това са само някои моменти от Доклада на Държавния департамент на САЩ за 2017 г. за човешките права в България, но те са повече от ясни – корупция, сплашване на опозиция и медии, потъпкване на основни човешки права и то в една страна, която е европредседател през 2018 г. ?!

Каква прекрасна „свобода“ и липса на демокрация виждаме във фактите от този ежегоден доклад, но „кучите синове“ си остават на власт и какво …

Превод : Свободен автор

Свободен автор – Философът