Друг резултат на визитата на Решетников е рестарта на АЕЦ „Белене“

Ilian Vassilev

Друг резултат на визитата на Решетников е рестарта на АЕЦ „Белене“ и предстоящата отмяна на мораториума. За всеки, който професионално следи ажиотажа около проекта беше ясно, че от дълго време се натрупва критична маса от малки стъпки, водещи в посока да се отвори „кутията на Пандора“ – новите харчове и новите илюзии, за да потопим още няколко десетки милиона. Формално няма промяна в правителствената позиция – ако дойде инвеститор, който да плати цялата сметка и да не иска гаранции. Но за да се обяви нов търг, държавата трябва да реализира пълния обем от предварителни съгласувания, разрешения, прочувания, оценки, който да направят търга легимитен и валиден. Няма как да проведеш търг само с обещания.
А това иска нови пари, нови инвестиции, нови „потънали“ разходи. И отново Румен Овчаров и Борисов в тандем. Те никога не са били от различни страни.
Разбирам, че вече са сключени първите „консултански“ договори за медийно обслужване на следващите стъпки на правителството от „експерти“ и „конкретни медии“, като ударението е върху професионалните издания, които могат да въздействат върху негативно настроените.
Е, щом се налага, още веднъж ще се справим с този пропаганден булшит. Експертизата не е на тяхна страна, а само с пропаганда няма как да стане.
Този ход на Борисов ще му коства не само неговата власт, но тази на ГЕРБ. Този път няма как да се измъкне от отговорност.

Фейсбук