МЕНТЕТАТА САЛАМИ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ НА ОТДЕЛНА ВИТРИНА

До два месеца ще бъдат готови готвените промени в Наредбата за храните в частта за съдържанието на месо и млечни продукти. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов, който е категоричен, че взетите мерки ще прекратят спекулата на отделни производители. Продуктите-ментета няма да бъдат забранени за продажба, но ще се предлагат на отделен щанд и няма да могат да носят наименования като кренвирш, наденица, суджук , салам и пр. наложени изделия, произвеждани от месо. По стандарт за да се нарича един продукт, например кренвирш, то поне 75 на сто от съдържанието му следва да е меса, както е в западните европейски страни.
В млечните продукти пък въобще няма да се добавят примеси и растителни масла. За да се ограничи ефективно продажбата на ментета, лиценз за производители ще имат само производители, които поемат ангажимент за спазване на качеството. Производителите на имитиращи продукти ще се регистрират отделно.
Промяната на действащата Наредба ще се докладват и съгласуват и в ЕК, което няма да отнеме време, тъй като са съгласувани предварително, уточнява Порожанов, който гарантира жестоки глоби и санкции за нарушителите.
Коментарите обаче са, че ментетата ще продължат да са солиден дял в търговската мрежа, тъй като отговарящите на стандарти продукти ще бъдат на цени, непосилни за повечето българи.