Морето изяде пясъчната ивица край Ахелой, концесионери молят държавата за помощ

Има реална опасност от отлив на туристи, жалват се те

Възстановяването на пясъчните ивици, които морето унищожи през зимата, трябва да завърши до края на май.

„По-малките плажове, по-тесните ивици почти бяха така изядени от големите вълни и водата беше стигнала непосредствено до самите хотели. Мъчихме се да подравняваме ивицата”, каза пред камерата на Нова телевизия Кирил Спасов, концесионер на плажна ивица.

Същият проблем имат и стопаните на двата къмпинга край Ахелой. Там морето е изяло близо 10 декара пясъчна ивица през годините и сега има реална опасност от отлив на туристи.

„Тук преди 22 години беше 18-20-25 метра ивица. Сега, както виждате, това нещо го няма”, обяснява Петър Ангелов, стопанин на къмпинг „Анастасия”.

„Идват туристите. Като погледнат, че няма никакъв пясък и морето всичко е взело, се връщат”, разказва Георги Стоянов, стопанин къмпинг „Ахелой”.

Затова са писали писма до областна администрация и всички министерства с настояване държавата да вземе мерки и да помогне за възстановяването на ивицата.

Патрулиращи двойки спасители вече има на повечето плажни ивици по Южното Черноморие. Тече и подготовка за активния летен сезон.

До края на месец май по всички плажове по родното Черноморие вече има обходни двойки водни спасители, които са се грижат за сигурността и безопасността на първите летовници. Също края на месеца е срока, в който концесионерите на плажните ивици трябва да ги подготвя за началото на активния летен сезон.

На Северния плаж в Слънчев бряг от дни има 4 обходни двойки водни спасители. Основната им задача е да дават съвети на най-нетърпеливите летовници.

„В момента водата не е особено подходяща за къпане. Температурата е по-малка. Да се внимава като се влиза”, съветва водният спасител Румен Колев.

„Не трябва рязко да се влиза във водата. Трябва постепенно”, казва водният спасител Величко Колчев.

От 1 юни обаче концесионерите са длъжни да осигурят не само обходни двойки, а да осигурят по двама спасители на всеки пост, които са заявили в министерството на туризма. За голяма част от стопаните на ивиците това се оказва трудно.

„Основната причина е, че е сезонна работа. В крайна сметка, последните години хората разчитат и си търсят целогодишна работа”, коментира Кирил Спасов, концесионер на плажна ивица.