Скубят туристите в Созопол с нова такса

От днес влизането в Созопол става срещу такса за автомобили

Бутилките с вода и дървени столове, които запазват паркомясто в Стария Созопол, отиват в историята. От днес там е в сила пропускателен режим за автомобили, съобщава Нова телевизия.

От днес собственици на автомобили, които са дошли на почивка или просто да разгледат Созопол могат да останат на територията на стария град безплатно само в рамките на два часа. След това всеки час престоя в стария град се заплаща по лев. Причината е да се избегне хаоса в тесните улички на малкия град.

Новият режим ще действа само през туристическият сезон, за да облекчи придвижването по тесните улички.

„Новият режим ще действа само през туристическият сезон, за да облекчи придвижването по тесните улички”, каза кметът Панайот Рейзи.

Затова всяко такси с туристи, спирайки на бариерата ще получава електронен билет. С него може да остане на територията на стария град безплатно само два часа, след това на всеки час ще се начислява левче. Ограничението няма да засегне хората, които имат имоти в Стария Созопол.

„Имат право да отидат в общината и да им бъде издадена една карта, която карта, ще им позволява съответно автомобила, на който съответно се води картата, който имат в тоя дом да влиза и да излиза безплатно”, обясни кметът.

Удобството няма да е безплатно за собствениците на хотели и къщи за гости. За удобство на туристите работят и 8 паркинга, които през активния сезон ще предлагат цени за по-дълъг престой.