Терористите от летище Сарафово приличали на обикновени туристи

Това сочат разкази на свидетели, които са се срещнали с тях

Атентаторът от летище Сарафово и помагачите му приличали на обикновени туристи. Това разказват хората, срещнали се с тях. Мегаделото за атентата се премести в Бургас, където заседава състав на специализирания наказателен съд, съобщава бТВ.
Един от извършителите е подготвял атентата в малък хотел. Преди близо 6 години бомба уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобус Мустафа Кьосов и рани близо 40 души.
Все още не е установено колко време са прекарали атентаторът и помагачите му у нас. Според хората, от които наемали коли и квартири, те по нищо не са различавали от другите туристи – ходели с раници, небрежно облекло и говорели добър английски.
Хазяйката на ливанеца Хасан Хасан, регистрирал се с фалшива американска шофьорска книжка, си спомня, че приличал на студент.
„Имаше добър вид, с раничка, типично по студентски. Говореше много добре английски… Всяка сутрин в 9 часа излизаше, следобед различно се прибираше”, разказа Николинка Андреева, собственик на семеен хотел в Несебър.
Плащал ден за ден и си тръгнал часове преди атентата.
„Той ми представи шофьорска книжка, като каза, че паспортът му е задържан в посолството в София или нещо такова. Също така вписваме адреса, на който е туристът – той не ми каза къде е”, каза Десислава Биваларова, служител в рент-а-кар компания.
Две фирми му отказват кола под наем. Самият атентатор обаче успял да заблуди служителите в транспортна фирма.
„Не можах да разбера, че неговите документи са фалшиви – канадски паспорт, плати си, поиска даже по-евтина кола. По никакъв начин не изглеждаше притеснен, много лъчезарен, много усмихнат, приятелски настроен”, заяви и Стоянка Тодорова, служител в туристическа фирма.
Според други свидетели подозрителен мъж, представил се за евреин, наел квартира в Несебър два месеца преди атентата.
Собственикът на интернет клуб в Несебър Мартин Тодоров заяви, че въпросният мъж идвал почти всеки ден да ползва компютър и говорел по скайп, като твърдял, че се чува с брат си.
Тепърва ще се установява дали мъжът е съпричастен към взрива.
Утре делото продължава с разпити на вещи лица. Ще се търси начин да бъдат разпитани и израелските туристи – с видеовръзка или на място в Израел.