Държавната болница „ВИТА” в Поморие получи лиценз от МЗ, откриват я през юни

Лечебното заведение ще разполага и с открит египетски /калолечебен/ плаж

 На среща с персонала  на МБПЛР „ВИТА” – клон Поморие, мениджърът на лечебното заведение полк. д-р Любомир Крантев съобщи дългоочакваната радостна вест – болницата има лиценз.

“Получихме акредитация от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за упражняване на медицинска дейност. Нашият лиценз е безсрочен, което означава, че няма да  бъде подновяван ежегодно. Имах среща с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Той живо се интересува от всичко, което се случва тук, от всеки детайл. Проведохме дълъг разговор. Министърът на отбраната определи датата 3 юни /неделя/ за деня, в който тържествено ще вдигнем знамената – на България, на Европейския съюз и на МБПЛР ”ВИТА” и ще отворим вратите на лечебното заведение за работа с пациенти.”

На събранието между служителите на „ВИТА” и д-р Крантев присъства председателят на синдикалната структура ФНСОБА /Федерация на независимите синдикални организации от Българската армия/ – Георги Братованов. В кратко обръщение той сподели какво е заварил, когато лечебното заведение е било обявено от ВМА за актив с отпаднала необходимост  и е трябвало да съобщи на служителите, че предстои закриване на болницата и съкращаване на персонала. В същото време изрази силно очарование от това, което заварва сега – когато министерството на отбраната е поверило военния санаториум на „ВИТА”.

„Д-р Крантев възроди военната болница. „ВИТА” означава в превод „живот”, но той, с ваша помощ, направи много повече от съживяване, той наистина я възроди. Аз помня какво беше – едни опасни за здравето и живота сгради, една развалина. Сега виждам нещо ново, съвсем различно и съм щастлив и спокоен, че държавната болница на Министерство на отбраната е поверена на опитен и доказал се с годините полковник, доктор и мениджър  – Любомир Крантев. Горд съм и щастлив за доверието, което федерацията на военните синдикати му оказахме. Той го оправда не на 100%, а на 200%. За пореден път.
Около 200-300 хил. души военни и техните семейства познават базата в Поморие и ще търсят услугите на „ВИТА” в Поморие. На 3 юни – празникът на „ВИТА”, когато ще бъде официалното й откриване, аз ще бъда тук. Попаднахте на мениджър!” – завърши  председателят на синдикатите в армията.

МБПЛР „ВИТА” започва работа с пациенти на 4 юни веднага след официалното откриване.

„Както вече знаете, районните здравни инспекции на Бургас и Пазарджик декларираха пред Министерство на здравеопазването, че „ВИТА” е готова да започне работа директно от второ ниво на медицинска компетентност по физикална и рехабилитационна медицина. Въпреки тежките и задължителни основни ремонти, които извършихме, същинската работа тепърва започва. Поетапни ремонти и модернизация винаги ще се осъществява, но най-важното нещо, нашият приоритет – това са пациентите. При нас всеки трябва да идва с Вяра и Надежда, да намира Любов и да си тръгва здрав! Какъвто е и нашият девиз. Още през 2016 г. ви казах, че сме обречени на успех. Успяхме! Но предстои да свършим още много. Трябва да създадем колектив от високо мотивирани медицински лица и специалисти, които не трябва да работят само за пари, а за кауза. Защото „ВИТА” – клон Поморие е кауза. Не заплатите, а моралът и личността на човека са най-важни. Парите са важни, но не трябва да са водещи”,  бе категоричен полк. д-р Любомир Крантев. Той припомни на служителите си, че официалните гости ще видят на откриването някои от сградите на базата, които са в разруха, но това не трябва изобщо да ги притеснява:

„Обаче, ще видят и новото. Това, което ние сме създали. А то е великолепно! И така ще имат възможността да направят съпоставка – какво беше преди  нас и какво постигнахме само за една година. Големите неща ги свършихме, дойде ред и на лустрото. Трябва да доизкусурим и дребните неща по инфраструктурата, за да направим добро впечатление на пациентите, които вече тръпнат да видят възродената болница „ВИТА” в Поморие. И най-важното, пак повтарям – не трябва да има недоволен от нещо пациент. Във „ВИТА” се работи с любов и много старание.
Болницата ще започне работа с умерен ценоразпис на услугите, който много скоро ще бъде утвърден.”

Д-р Крантев съобщи, че „ВИТА” ще разполага и с летен египетски калолечебен плаж:

„Луго- и калолечението са най-търсените медицински терапии сред пациентите. Поморие е известен в цял свят с най-добрата оздравителна лечебна кал, добивана от Соленото поморийско езеро. Затова ние ще предлагаме тези процедури. Беше ми представен идеен проект за обособяването на египетски /кален/ плаж на територията на болницата от д-р Дарина Цветанова – управител на МБПЛР „ВИТА” ЕООД – клон Поморие и Никодим Стоянов – зам.-управител на лечебното заведение. Одобрих и утвърдих тяхното предложение. „ВИТА” ще разполага и с калолечебен египетски плаж през летния сезон.“

МБПЛР „ВИТА” – клон Поморие вече официално е лечебно заведение. За тържественото събитието са поканени представители на Министерски съвет, на различните ведомства към него, областният управител на Бургас, депутати, длъжностни лица от териториалните учреждения, кметовете на Бургас и Поморие.

Държавната болница „ВИТА” – клон Поморие (бившият военен санаториум към ВМА) е в патримониума на Министерство на отбраната, като активите й са включени в забранителния списък за приватизация.