Европейската комисия даде заден ход и се уплаши да наложи санкции на Газпром за години назад

Ilian Vassilev

Европейската комисия даде заден ход и се уплаши да наложи санкции на Газпром за години назад- минимум 5 години, злоупотреба с монополно положение и извънпазарни методи на прибиране на свръхпечалби от потребителите в пет източно-европейски страни. Което не може да се каже за разследванията срещу американските компании, които бяха наказани реално. Това решение срещу Газпром е насочено към бъдещото, където в беззъб режим ЕК за пореден път заплашва, че ако Газпром наруши ще накаже.
Но колко хора следят развитието на казуса и днес мнозина се радват. Сигурно е, че пиарите на руския газов монопол са свършили прекрасна работа. Вместо това ни пробутват утешението, че ЕК ни спасила от неустойки за неизпълнение на договорите по Южен поток.!?! В същност спасяват себе си, защото искът не може да бъде срещу България, а срещу комисията.
По-голяма част от „новите правила“ станаха и без това факт, благодарение на решения по арбитражни дела срещу Газпром. Това, че Булгаргаз и Булгартрансгаз не пожелават да се възползват от правата си, е плод на стокхолмски синдром или по-скоро програмиран интерес на група хора.
„Желязната“ Вестагер се оказа „мека“ Мария, когато стане реч за интересите на източноевропейските потребители. Тя направи жест към Северен поток – 2, защото в условията на висящо производство, рискът при реализацията на този проект бе огромен.

Фейсбук