България да се готви за прием на мигранти по рецепта на ЕС

Министрите на вътрешните работи от ЕС обсъждаха вчера в Люксембург българското предложение за реформа на Дъблинския регламент.

То предвижда ангажиментите на страните членки към бежанците да се определят на базата на БВП и населението им. Всяка от страните ще трябва да приема бежанци, но ако не иска или не може, може да замени ангажимента си срещу финансова или експертна помощ, съобщи „ИЮ Обзървър“.

България иска да бъдат „облекчени от тежестта държавите, които са на първа линия“, както и да се „ограничат вторичните движения“ на търсещите убежище, които пристигат в една страна от ЕС и оттам се насочват към друга.

Страните от ЕС обаче засега са далече от постигането на компромис, въпреки че крайният срок за взимането на решение за реформата на правилата за убежище е до края на юни.

На практика обаче датският премиер Ларс Льоке Расмусен се обяви за новата система за предоставяне на убежище и каза, че няколко европейски страни обсъждат този план. Пилотният проект ще бъде представен до края на тази година и според него кандидатите за убежище в страните от ЕС, чиито молби са отхвърлени, ще бъдат настанявани в лагери, намиращи на места, които „не са в списъка с желаните дестинации от мигрантите“ ?!

Да знаете по-нежелана дестинация за мигрантите от България ?! Логично според този план е да ни препратят такива от Германия и от още желани от мигрантите страни от ЕС …

ЕС на различни скорости и на желани и нежелани дестинации за мигранти …

Свободен автор – Философът