Защо великата телена ограда не можа да ни опази от чумата

Шефката на отдел „Хуманно отношение към животните“ към БАБХ определи Странджа като високорискова територия, а съмнение, че заразата в Кости е чума, нямало

Около 450 овце и кози бяха умъртвени тези дни заради рядко срещаната болест африканска чума в бургаското село Кости. Ощетените животновъди, споделиха в предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова телевизия, че симптомите изобщо не приличат на тези, които се срещат при опасното вирусно заболяване и се заканиха да съдят България, ако не бъдат обезщетени за пропуснати ползи. Местните животновъди припомнят, че само за няколко години това е поредната епидемия в региона. Ще бъде ли унищожен традиционният им поминък?

В началото на 2011 г. вирусното заболяване шап е установено в обстреляно диво прасе в бургаска област. Впоследствие фермерите не успяват да продадат добитъка си, хиляди животни са избити и е наложена забрана за износа на животни.

През лятото на 2014 г. епидемия от син език обхваща половината страна. Огнищата на заболяването са 230 в 22 области. До края на годината умират над 27 000 овце от болестта. Заради кризата заместник-изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Радослав Карабаджаков е освободен от поста си.

В началото на седмицата в царевското село Кости са евтаназирани близо 450 селскостопански животни.

Началникът на отдел „Хуманно отношение към животните“ към Българската агенцията за безопасност на храните Александра Митева се опита да отговори на въпроса какво е наложило умъртвяването на стотици животни в село Кости, но остана съмнението, че е допусната грешка.

„Става въпрос за чума по дребните преживни животни. Това е остро заразно заболяване.

То е в категорията на особено опасните. Вирусът може да инфектира над 90% от животните и да причини смъртта над 30 до 70 процента на инфектираните. Предава се изключително бързо и може да нанесе огромни икономически загуби за животновъдната индустрия“, обясни Метева.

Оказва се обаче, че чумата не е това, което е. Така и не стана ясно как, след като се вирусът поваля 90% от животните, а между 30 и 70% от болните умират, в стадото на бай Атанас е имало няколко болни, но нито едно умряло, а в това на приятеля му Венко – нито едно чумаво.

Как е възможно това, попита водещият Милен Цветков.

„Абсолютно е възможно. В такива случаи е важно ранното откриване на заболелите.

Тъй като лесно се разпространява заболяването, е необходимо принудително да бъдат убити или обезвредени дребните“, отговори шефката на отдел „Хуманно отношение към животните“.

Според „хуманистката“ от БАБХ никакво съмнение няма, че чумата е засегнала и стадото на Атанас Петров, и това на приятеля му Венко Георгиев.

„Вие казвате, че лесно се разпространява, а става въпрос за два обора един до друг. В единия има заразени животни, а в другия – не“, повтори Милен Цветков.

„Как е сигурно, че не е? Бих оставила това на компетентните власти да решат и да се доверя на тяхната преценка“, заяви Митева.

Как е пламнала заразата? И този въпрос остана без отговор.

„Още се работи. Правят се проучвания, разпитват се хора, за да се разбере каква е причината и как е въведена инфекцията“, обясни шефката на „хуманистите“ от хранителната агенция.

„В рамките на няколко години това е третата „епидемия“. Заразата попада на едно и също място. Как става това?“, попита Цветков.

„Територията е рискова, като гранична за Европейския съюз. Заразата се придава при контакт на животните“, отговори Митева.

Според нея, нито шапът, нито синият език, нито африканската чума могат да бъдат класифицирани като грешка. „Огнищата на заболяването са лабораторно доказани. Няма как да има съмнение в това“, уверява тя.

Всички собственици на принудително убитите животни ще бъдат компенсирани съгласно правилата на националното законодателство, каза още дамата.

С други думи държавата ще плати на фермерите овцете и козите, но няма да ги компенсира за пропуснати ползи. Хората ще останат без мляко, без субсидии от ЕС, а българите ще пият мляко без мляко, ще се тъпчат с „растително“ сирене и ще ядат вносно и безвкусно месо, престояло по няколко десетилетия във фризерите.

Остава въпросът обаче как, след като заразата се предава при контакт на животните, пламва „вискорисковата“, но „добре“ оградена Странджа. Или овцете станаха хвъркати и прелитат великата телена ограда, или прииждащите като на стада мигри, носят по някоя друга овца на гърба си, или просто граничното съоръжение е една бутафория. Бутафория, заради която тези, които прахосаха милиони левове, трябва да бъдат съдени!

Ясно е вече на всички, че в България няма друга чума, освен политическата.