Спират хулиганите на пътя със солени застраховки? Да, ама не

Нарушителите щели да плащат „Гражданска отговорност“ за 1000 лв. Възможно ли е това?

По 1000 лева „Гражданска отговорност” може да плащат някои от хулиганите на пътя. Тази сума е изчислена по системата „бонус малус”. Експерти, които я подкрепят, казват, че в страните, където тя е въведена, катастрофите намаляват драстично.

Бившият автомобилен състезател Владимир Илиев, който има над 40 години опит зад волана, каза в интервю за „Събуди се“ по Нова телевизия, че системата „бонус-манус” ще спаси животи.

В момента „Гражданска отговорност” се изчислява като се започне от мощността на автомобила, опита и възрастта на водача, населеното място, в което се движи колата, и предназначението й.

С въвеждането на новата система „бонус-малус” ще бъдат въведени досиета както на шофьорите, така и на самите автомобили – кой, кога и как е участвал в пътнотранспортни произшествия. Спрямо тези досиета ще се изчислява застраховката. Така сумата при хулиганите на пътя може да достигне до над 1000 лева, докато намаленията за примерните водачи – до 40%.

Според скептиците обаче с нея може да се злоупотребява.

С новите правила няма да се спрат хулиганите, а само ще се увеличат злоупотребите. Хулиганите с лъскавите коли са оправни момчета и лесно могат да се разберат с подкупните ченгета, а бедните пак ще духат супата, както казваше ексфутболистът Митко Пенев.