Турци пак тормозят героя Михаил Цонков

 Надявам се уверенията, които получихме от държавата и от главния прокурор, да се потвърдят и да не останат само думи, каза бившият граничар

Бившият граничен полицай Михаил Цонков и неговите колеги са получили днес призовки да се явят на разпит в бургаския съд по искане на турския наказателен съд в Къркларели. Наказателното производство за инцидента през 2008 година, когато при опит да бъде задържан, загина турски бракониер, у нас е прекратено, съобщава Телевизия Bulgaria ON AIR.

Преди 10 години край Резово Мишо Цонков прострелва смъртоносно по време на схватка бракониер на калкан. При последвалия процес в България българският граничар е оправдан на две инстанции и делото срещу него е прекратено. Преди година цялата държава, включително и главният прокурор, обявиха, че ще защитят Цонков и тримата му колеги и няма да се допусне те да бъдат екстрадирани и съдени в Турция. Днес обаче граничните полицаи разбират, че наказателното производство в Турция не е прекратено.

Адвокатът на граничарите Росен Кожухаров уточни, че няма притеснения от екстрадиране на българите.

„Притесненията са ни, че не искаме да ходим там и това, което ние получихме като уверения от българската държава и от главния прокурор в разговор с него се надявам да го потвърдим по някакъв начин, то си остава само на думи, засега”, каза Михаил Цонков пред камерата на бТВ.

„Убеден съм в правотата си. Не чувствам никакви угризения. Свършил съм си работата. Надявам се и институциите да си свършат своята“, каза пък Николай Петков.