Българите мигрират към държави, в които има правов ред и сигурност

Демографският срив спъва икономиката колкото и корупцията. Той е сред  основните пречки пред скорошното достигане на средния за ЕС стандарт на живота

Депопулацията ни изисква спешни решения за осезаемо подобряване на благосъстоянието на хората. Реформите са безсмислени, ако не работим успоредно по икономиката и демографията. Неприятното в случая е, че и здравната ни система е много зле. Сериозен проблем е и качеството на образованието, което само в редки случаи осигурява на младите добри знания и умения. Образователната система трябва да създава утрешните участници в икономиката, ако здравната ги опази живи и здрави, естествено. А обезлюдяването на цели региони зависи и от националната сигурност.

Ако не предприемем спешни мерки, вероятно сме на година, най-много две от точката, от която връщане назад няма да има.

Икономиката в България днес е вече демография. И демографията спъва икономиката, поне колкото корупцията, ако не и повече. Демографския срив е комплекс от ниска раждаемост, висока смъртност и миграция. Високата смъртност е такава и заради застаряващото население, но и заради ранната детска смъртност поради лошо здравеопазване. Ниската раждаемост се държи и на факта, че жените във фертилна възраст са малко, а тези, които са в България, отлагат раждането за по-висока възраст, поради финансова и социална несигурност. Миграцията е сред основните и непреодолими проблеми за България. Емиграцията –също.
Хората просто се местят там, където имам правов ред и сигурност.

Румен Гълъбинов