Паника в Ахелой заради петно и миризмата на петрол в реката

Една версия за замърсяването е изхвърлена вода от измити туби за гориво, а другата е за теч от близката бензиностанция

Силна миризма на нафта в река Ахелой притесни летовници, съобщи кореспондентът на bTV Лора Стаматис. Петната се забелязвали от няколко дни. Реката се влива в морето на няколкостотин метра, близо до къмпинг „Ахелой”.

Разливът на петролни продукти образува голяма петно в реката и създаде паника сред хората в едноименния град, съобщава Нова телевизия. След като усетили остра миризма от реката местните подали сигнал в общината и РИОСВ-Бургас. Екипи на „Гражданска защита” и ВиК започнаха спешно почистване.

Жителите на Ахелой първо усетили миризмата на петрол, а после забелязали петното.

„От 5 дни тук има един мъж, който работи като полска охрана. Той забеляза петното”, обясни Тома Томов, жител на Ахелой.

Дни по-късно подали сигнала до институциите. Екипи на РИОСВ-Бургас установили близо 150 квадратни метра тънък слой петролни продукти.

Една от версиите за появата на петното е изхвърлена в реката вода от измити туби за гориво. Другата версия е за теч от близката бензиностанция.

„Няма никакво изтичане от бензиностанцията. Нямаме локален източник, от който да установим, че все пак са били изпуснати нефтопродукти в река Ахелой”, коментира Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

„От вчера до днес петното се е придвижило с около 200 метра, не повече”, обясни Николай Каприев от Община Поморие.

И за да не стигне петното до морето, екипи на „Гражданска защита” поставиха бонови заграждения.

„Не знам кой и с какво съзнание би изхвърлил нафта. Просто не знам как да го коментирам. Нямам думи, но ме притеснява много да и ме разстройва”, каза Мария, жител на град Ахелой.

След като бъдат изпомпени, петролните продукти ще бъдат обработени в рафинерията.