Ахилесовата пета на властта: страшно ги е страх от народен бунт

Evgenii Dainov

Вижте коментарите под тази статия. Извод: ГЕРБ не се боят от бунтове на Корал и други „жълтопаветни“ истории. Но от възможността на бунт на народа заради козите му – се тресат. Това е важно да го знаем. Тук е ахилесовата пета на властта: страшно ги е страх от народен бунт.

Властта и масовата „евтаназия“

Преглеждах медиите за скандала с изтребването на кози и овце в Странджа. Няколко изречения изскочиха от потока и светнаха като неонови надписи:

 

Около 400 животни в село Шарково не са умъртвени заради живите вериги.

 

И още:

 

БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните)… реагира ужасяващо неадекватно, пренебрежително, неморално, неуважително. Спомням си случай с лъвчета, случай с птици, втори случай с птици, сигурно има още. Когато някой политик се вземе прекалено на сериозно и забрави, че е слуга на хората, време е да си ходи.

 

Няколко са видимите теми както в този скандал, така и в цитираните изречения. Да ги огледаме една по една:

 

 Гражданите на Републиката вече активно търсят поводи да се сблъскат челно с подразделения на държавната власт. Не издържат. Помня и аз, преди има-няма две седмици, как на път да свиря за Джулая на „Корал“ истински се надявах да заваря на място полиция и жандармерия, та най- сетне да си изясним отношенията директно. Очевидно подобна ярост бушува в огромно количество хора – до степен да си зарежат нещата и да се вдигнат, от цялата страна, за да застанат с жива верига срещу агентите на БАБХ.

 

– Във втория горецитиран абзац ясно виждаме основанията на тази гражданска ярост:
властта действа „пренебрежително, неморално, неуважително“.

 

Пренебрежително и неуважително към мен може да се отнася единствено господарят ми. Но тъй като аз господар нямам – нито един гражданин няма, докато има статута на гражданин – то всички са равни на мен. А държавните институции са дори по-долу от мен – те са моите инструменти, „слуги на хората“, както се пазва по-горе. И точно те ще се отнасят към мен като към крепостен?

 

Цялото поведение на властта по време на „Бойко-3“ е поведението на господар към крепостен – пренебрежително и неуважително. „Не ми се мотайте в краката“ съобщава вицепремиер на граждани, искащи своите права. Или: „Откъде накъде ще ви казвам за какво ще си говоря с Путин“, изригва премиерът в интервю пред българите преди срещата си с руския президент. Почти всеки ден чуваме от някой властимащ пренебрежителни реплики от типа: „Не е ваша работа да знаете това.“

 

От историята знаем, че всяка власт се опитва да се превърне в олигархия, т.е. в група, управляваща в свой интерес, а не в интерес на обществото. Това в България се случи. Не си даваме достатъчно сметка обаче за това, какво се случва, след като една власт е станала олигархия. А именно: че следващата крачка е тази власт да конституира себе си като господар на гражданите.

 

Нашите хубавци в момента се опитват да правят точно това; и затова използват господарско-пренебрежителен език, когато си говорят с нас.

 

А след като олигархичната власт се е конституирала като господарска, следва ли още нещо? Да, следва. Тази власт започва да убива.

 

Във втория абзац, цитиран в началото, авторът припомня случаите, в които БАБХ се опитва да убива: случаят с двете (впоследствие – трите) лъвчета, които искаше да убие без всякаква видима причина и в нарушение на решение на съда; (поне) две масови убийства на птици, отново без видима причина или повод; а днес се е запретнала да изтреби хиляди овце и кози, всичко от които – както тия дни ни напомни Веселина Седларска – си имат имена.

 

Няма – вече – абсолютно никакво значение дали има научни доводи в полза на масовата „евтаназия“. Дори да ни представят такива, никой няма да ги чуе. Защото никой не вярва на институциите на властта – абсолютно никой, дори работещите в тях. А не вярваме, защото всеки ден (може би с изключение на някой и друг уикенд) институциите на властта ни демонстрират, че не са никакви институции; а са превърнати в наказателни бригади за репресия и терор срещу онези, които властта по някаква причина не харесва.

 

Няма и да повярваме. Не и на институциите на тази власт.

 

Напротив, хората ще търсят все повече поводи, за да се опитат да влизат в преки, директни сблъсъци с институциите.

 

Не иде реч единствено за институциите на изпълнителната власт. Няма как парламентът да остане отвън този назряващ сблъсък, той като той е същинското гнездо на злото. Виждаме как всеки внесен закон има за цел не общия интерес, а интереса на някой приятел на властта. А тези законовносители за разлика от министри, шефове на агенции и прочее ние ги избираме директно. И не ги избираме, за да се опитват да фалират цели сектори, да изхвърлят от работа десетки хиляди или да ни заробват за поколения напред с абсурдни „проекти“, предназначени единствено за собствено обогатяване.

 

Всяко конкретно действие на властимащите в модела „Бойко-3“ е насочено против обществения интерес. Затова всяко конкретно говорене на властта съдържа поне една конкретна лъжа и – все повече – една конкретна заплаха, насочена срещу гражданите.

 

Властта в България, след като успя да се превърне в олигархия, вече е на практика и преформатирана като господарска власт, мачкаща и заплашваща своите граждани. Третият етап на тази деградация – властта да започне да убива – е също вече налице, макар засега затворена единствено в убийството на животни и птици. Но да не забравяме, че днес-утре можем да се събудим с новината, че властта на „Бойко-3“ е убила и Кольо Босия…

 

Положението, разбира се, е неспасяемо. Няма в историята случай, в който една власт, стигнала до този етап на своето израждане, да може да върне нещата назад.

 

Напротив, предстои ескалация.

 

Гражданите все по- яростно ще търсят сблъсък с различни агенти на властта. А властта, вече господарска (т.е. смятаща себе си за по-висша форма на живот от гражданството), ще действа все по-себично, все по-пренебрежително и все по-провокативно. Защото е длъжна, за да може да съществува в този си вид, непрестанно да тъпче и унижава гражданите, та те да не си помислят да й искат обяснения.

 

А скрито (или дори нескрито) зад провокативните действия на властта ще се прокарват все по-нагли законопроекти и практики, които да помагат на отделни тартори, свързани с властта, да грабят гражданите. Естествено, че докато държат бившата кметица на „Младост“ Иванчева в спецзатвора и я съдят в спецсъда, в самия квартал „Младост“ ще избухне ново застрояване на зелени площи. Едната ръка на властта нокаутира съпротивата; другата ръка на властта веднага поднася някое общо благо на някой приближен.

 

Изводи:

 

– Колкото и да кротувате и да си налягате парцалите, властта ще стигне и до вас. Ще ви вземе нещо или ще ви тикне в кауша. Може да не сте като Иванчева, но именно вашата градинка ще застроят. Съпротивата е единствената надежда нещо да остане неокрадено.

 

– Властта търси решителен сблъсък с гражданството, за да го откаже от съпротива. Ако се съди по градуса на обществените настроения – ще си получи този сблъсък.

www.dnevnik.bg/analizi/2018/07/16/3282345_vlastta_i_masovata_evtanaziia/?ref=home_analizi

Роси

„властта действа „пренебрежително, неморално, неуважително“.
Абе , един ден и ние ще прогледнем, но дали ще има какво да гледаме.

penetrating

Наблюдаваме бавна евтаназия на обществото …

proza

Няма революционна ситуация, народът е апатичен. Няма го онзи плам от следдесетоноемврийските митинги, няма я вярата, че нещо ще се промени. Видя се, че т/нар.преход има за цел обогатяване на шепа хора за сметка на мнозинството. Властта на мутрите царува вече 30 години и никой не вярва в появата на справедливото общество. За какво да се сблъскваме с властта, като на нейно място ще дойдат същите алчни и ненаситни мафиоти. „Надежда всяка тука оставете.“

Лелка

*Колкото и да кротувате и да си налягате парцалите, властта ще стигне и до вас. Ще ви вземе нещо или ще ви тикне в кауша. Може да не сте като Иванчева, но именно вашата градинка ще застроят. Съпротивата е единствената надежда нещо да остане неокрадено.*
!!!!!

Toni Ivanov

Когато едно правителство от слуга на народа стане господар на народа,а народът му стане слуга,това правителство е време да си ходи. Лошото е че народът не се обединява в един общонационален протест,а всеки си протестира за свои си права. Лекарите за своите права,сега овцевъдите за избиването на животните,други за лоша питейна вода,полицаи за своите заплати,други заради увеличаване цените на бензина,тока и парното и т.н. Не се вижда че зад всичко това стои некадърността на правителството и то трябва да си ходи,защото техния господар не е народът,а Брюксел.