Ще доведе ли министър Ангелкова холивудски звезди в плажния „Освиенцим“

 Кога министърът на туризма ще защити държавния интерес, т.е. пясъчните дюни, попита Атанас Русев от „Да защитим Корал“

Как може един плаж да се окове с колове и тел като концлагера „Освиенцим“ и да се оставят две пътечки до него? Този въпрос „заби“ на туристическия министър един от феновете на дивото къмпингуване, събрали се край телената ограда на плажа „Корал“.

„На едно дете баща му беше купил крокодил и не можаха да минат с него. Трябваше да го свият“, добави той. Тя естествено не му отговори, но пък от студиото на „Тази сутрин“ каза, че никой нямал право да разполага палатки на плажната ивица. Хората цял хотел върху пясъците на Слънчев бряг построиха, а Ангелкова за едни палатки се пени от ефира!

Един от протестиращите природозащитници, на когото е съставен акт тези дни, каза, че си е къмпингувал кротко, но дошъл чичко полицай и му съставил акт, че незаконно пребивавал на тази територия. Смятам, че това не е правилно, тъй като законът ми позволява да съм на плажа, жалва се глобеният.

Според Закона за българското Черноморие, на плажа не е незаконно да се поставят палатки, добавя фенка на дивото къмпингуване.

„Докога ще се внушава на хората, че ние сме престъпници и сме незаконно пребиваващи тук“, ревна тя, а от студиото на „Тази сутрин“ Ангелкова се постара да опровергае думите й. Никой не се опитвал да изкара къмпингарите престъпници.

Кога министърът на туризма ще защити държавния интерес, т.е. пясъчните дюни, попита пък Атанас Русев от „Да защитим Корал“.

„Ангелкова трябва да внесе искане за отчуждаване пред Министерствата на финансите и на регионалното развитие. Затова трябва да има финансиране, тъй като тя всяка година твърди, че има ръст на туризма“, коментира той.

„Път до плаж Корал, който е най-голям в Община Царево няма. Дотам се стига с танк. 40 % от средствата от концесионни такси трябва да отиват за неохраняемите плажове“, каза друг от природозащитниците.

Министърът на туризма се опита да се оправдае, като каза, че 10% от средствата, които постъпват от концесиите и наемите, отиват при областните управители, за да осигурят водното спасяване на неохраняемите плажове. „50 на сто пък са за общините, които са длъжни да осигурят почистването на пясъчните ивици. 40% пък постъпват в сребърния фонд“, каза Ангелкова.

Водещият Антон Хекимян обаче, след като я засипа с неудобни въпроси за „частните“ дюни на „Корал“, на шега й предложи да доведе някоя от холивудските звезди, до които министърката позирала, за да се хвали в клюкарника, наречен Фейсбук. Тя обаче прие насериозно думите му, започна да умува на глас как щял да скори ръста на туризма, ако снимат филм по Черноморието ни. Остава да ги заведе на плаж „Корал“, за да снимат теления „Освиенцим“.