Божидар Димитров се сля завинаги с морето

Той е морски човек, но делото му остана недовършено, каза шефът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев

Божидар Димитров се сля завинаги с морето на Созопол. Това каза пред камерата на Нова телевизия неговият приятел Димитър Недев, който е и директор на Археологическия музей в града.

„Божидар е морски човек. Винаги е бил такъв и голяма част от неговите изследвания са свързани с подводната археология, с разкриването на най-големия манастир по българското Черноморие – „Свети Йоан“, където бяха открити и мощите на светеца“, припомни Недев.

„Във всеки живот остава нещо недовършено. Макар че Божидар беше съсредоточен в опазването на националното културно наследство, не успя да създаде необходимата лобистика за реставрацията на руините на манастира и старото рибарско училище на остров Свети Кирик да бъде морски музей. Има такова решение. Предполагам, че с общите усилия на Община Созопол и Министерството на културата това все пак ще се случи“, добави шефът на Археологическия музей.

„Божидар бе невероятен. Той толкова много обичаше морето, че може ли за последно дори и от тази снимка да не го види?“, каза пък Илия Илиев, държейки в ръцете си портрета на професора.

„Плавахме с него много години по океани и морета. Неговото желание бе такова и ние ще го осъществим“, добави той.

Друг от приятелите на професора пък сподели, че славата не е променила изобщо Божидар Димитров.