Бойко заби шамар на Радев, а президентът го спаси от резил

 Ако държавният глава не се бе забавил с освобождаването на гавния секретар на МВР, Бойко щеше да се обяснява защо пак е предложил неподходящ кандидат за министър

Премиерът Бойко Борисов заби тежък шамар на президента с решението да го отстрани от делегацията ни за ООН. Румен Радев пък май пък в стремежа да му го върне забави указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР и така спаси министър-председателя от нов резил. Ако президентът беше подписал веднага указа, Александър Манолев вече щеше да е министър на транспорта в оставка.

„Виждам между президента и премиера тежък конфликт, който се задава. Съдя по това, че Радев е отстранен от делегацията на страната ни за ОНН“, каза социологът Андрей Райчев в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Той определи като тежък шамар решението на правителството Бойко Борисов да отиде в САЩ вместо президента. Спроед него Борисов прави всичко възможно, за да не позволи президентът да се изявява на международната сцена. Някой обаче казват, че той прави всичко възможно да отиде в Ню Йорк, тъй като не е канен дълго време в САЩ за разлика от Цв.Цв.“, коментира социологът.

„Тази история с трите оставки е фойерверк, който обаче не гръмна. В Министерския съвет не може да не са знаели и за първи път вчера да са чули за тези случки с Манолев. Този човек е заместник-министър“, добави Райчев.

Политологът доц. Татяна Буруджиева пък намекна в „Тази сутрин“ по бТВ, че може би оставките на Ивайло Московски и Александър Манолев са заради много пари, а социологът Димитър Ганев каза, че има интереси, които са намесени.

„Всяка оставка идва да отговори на някакви обществени напрежения. Едно ново назначение трябва да е нов тласък и кредит на доверие. Когато министърът е атакуван преди да встъпи в длъжност, неговото назначение не може да изиграе тази роля, която трябва“, обясни Ганев.

Според него на Борисов му трябва нов сюжет, за да излезе от неудобната ситуация след трагедията край Своге.

Битката между институциите вероятно ще се ожесточи. Външният министър Екатерина Захариева междувременно заяви, че президентството е уведомено, че премиерът ще води делегацията в ООН, а от кабинета на Румен Радев отговориха, че не знаят да са водени разговори по темата.

„Решението премиерът Борисов да води делегацията е съгласувано между двата кабинета – на премиера и на президента”, заяви в кулоарите на парламента външният министър. Като аргумент и мотив е изминалото българско европредседателство и всички важни теми, които са разисквани през този период“, поясни Захариева.

На въпрос на Нова телевизия обаче от президентството отговориха, че това е въпрос, който не е бил обсъждан с президентската институция.

В същото време синият лидер Румен Христов предупреди, че при нов гаф правителството на Борисов може и да се сгромоляса. Според него, а и според повечето българи предсрочните избори са неизбжени. Друг е въпросът дали има свестни политици, за които човек си заслужава да гласува.