„Ксенофон” помете Гърция, ще удари ли и България?

Проливните дъждове напълниха реките, а те разрушиха пътища и влязоха в къщите на хората

Мощният циклон „Ксенофон” удари Южна Гърция с ураганни ветрове и проливни дъждове. Повечето острови в Егейско море са откъснати от света вече не само по море, но и по въздух, съобщава Нова телевизия. Очаква се 3/4 от територията на южната ни съседка да бъде засегната от циклона.

Наводнения заляха полуостров Пелопонес след мощния циклон, който връхлетя страната. Проливните дъждове напълниха реките, а те разрушиха пътища и влязоха в къщите на хората.

Плажът в Каламата е заринат с донесени от вятъра предмети, крайбрежни магазини са унищожени. Тази нощ беше особено критична в района на Северен Пелопонес и района на Атина – заради наводненията бяха затворени основни магистрали.

Вече знаем, че за днес е обявен жълт код за опасно време в югоизточните части на България, която попада в периферията на бурята „Ксенофон”.

„Това е средиземноморски циклон, и друг път са минавали такива през България. През Егейско море бурята ще тръгне към проливите. Най-тежкият ден откъм валежи у нас ще бъде утрешният”, обясни Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология.

Синоптиците от Националния Институт по Метеорология и Хидрология обявиха код жълто в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, където се очакват валежи до 25 л/кв.м. Два пъти по-големи количества дъжд и бурен вятър се очакват в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, и Смолян.

В Югоизточна България валежите вече започнаха, очаква се там да се излеят сумарно около 50 л/кв. м.

Циклонът ще засегне и нас, главно Югоизточна България, съобщава бТВ.

Циклонът тръгва от Йонийско море. Оттам започва бавното му придвижване на североизток, показват картите в Националния институт по метеорология и хидрология.

„Причината е създалата се атмосферна циркулация над континента в края на миналата и началото на тази седмица към Средиземноморието през Балканите се спусна доста студена въздушна маса и в следствие на това студеният въздух, който в комбинация с топлата морска повърхност, се създадоха условия за бърз циклогенез”, заяви Красимир Стоев.

Зараждането на циклоните е много типично през есента, казват климатолозите. Не винаги обаче природните явления са толкова силни:

„Може би на 5 години в тази екстремна стойност, но все пак това е част от времето септември и октомври”, заяви Георги Рачев.

„Ще има количества и над 200 литра на квадратен метър за денонощие, така че това е твърде опасно метерологично време, също поривите на вятъра, силното вълнение”, каза Красимир Стоев.

Климатолозите са на мнение, че циклонът едва ли ще е съпътстван скоро от други с подобна сила:

„Няма индикация, нормална индикация, че това ще се случва и ще става все по-често и по-често, засега е така, какво ще бъде – предстои да видим”, допълни Георги Рачев.

Прогнозите сочат, че лошото време ще засегне и нашата страна, но не така сериозно както Гърция и Турция.