Отново фейк „реформа“ в здравеопазването

Отново фейк „реформа“ в здравеопазване. Какво аз разчитам в усилията на министъра? Първо, има проблем с достатъчността на парите в НЗОК. Той гледа на проблемите в здравеопазването като проблем на парични потоци, не като проблем на неефективни структури и несъстояла се реформа. Идеята му е да намери достатъчно финансиране за да покрие дефицитите на своята политика.
Второ, лансира в публичното пространство новина-стрес с екстремна допълнителна стойност. Публиката в в шок. Анестезия чрез болка, изтръпвате и …. приемате по-малката беда – това с надплащането над лимита от 700 лева /условно казано/, която ако беше лансирана сама по себе си, никога няма да приемете.
Терапия на протеста.
Реформа няма. Министърът цял. Правителството тоже.
Да хвърлиш собствения си проблем на застрахователите е признание на тотална управленска немощ.
То и сега има медицинско застраховане и то е достатъчно мощен инструмент за невярващите в НЗОК. Но без реформа в сектора и два пъти повече средства няма да свършат работа.
А това, че монополът на здравната каса трябва да падне е вън от съмнение. Но ако видите какво става в частните пенсионни фондове – с натрупаните средства – доста по-резервирано ще се отнесете към „панацеята“ как с български „пазарни“ методи решавате проблеми със здравеопазване.

Ilian Vassilev