Полицаи пречат на разследване за огромна по мащаб корупция

Атанас Чобанов от „Биволъ“ разобличи шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, със запис доказа, че лъже нагло

Полицаи пречат на разследване за огромна по мащаб корупция. Пред камерата на бТВ разследващият журналист от „Биволъ“ Димитър Стоянов сподели, че с колегата си Атила Биро от „Райз проджект Румъния” бяха задържани, защото са се появили на местопрестъпление, за което те самите са сигнализирали. Това е абсурдно, подчерта той.

„На кого да съдействам? На хората, които възпрепятстват разследването? На хората, които лъжат най-нагло и безобразно“, каза пък главният редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов. Той разобличи Ивайло Спиридонов, като по време на интервюто за предаването „120 минути“ пусна запис, за да докаже, че шефът на ГДБОП лъже нагло.

Димитър Стоянов и Биро бяха задържани насред радомирското равно поле в опит да заснемат унищожаване на доказателства след тяхно разследване. Те твърдят, че са алармирали полицията и са отишли да заснемат местопрестъплението.

Записани разговори, за които се твърди, че са между журналисти и униформени, показват, че силите на реда наистина би трябвало да са знаели какво се случва и даже, че високопоставен началник се извинява за случилото се – макар публично да твърди, че няма допусната грешка.

„Това е една от най-големите корупционни схеми, по които ние сме работили някога”, признава Стоянов. Той и Атила Биро от „Райз проджект Румъния” действат по сигнал за унищожаване на документи, уличаващи, според разследването им, строителната фирма „Джи Пи Груп“ в двойно счетоводство и корупционни практики с европейски фондове.

Вечерта на 13 септември Стоянов и Биро отиват в местност край Радомир, защото имат данни, че там ще се унищожават доказателства. Изненадват ги полицаи, които ги закарват в участъка, където прекарват голямата част от нощта.

Това става, въпреки че още на 11 септември журналистите са сигнализирали на МВР. Версията на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов е че колегите му са били информирани само за очакваното пристигане на кола с още документи, но не и за присъствието на Стоянов и Биро.

От „Биволъ“ разпространиха запис от разговор, за който се смята, че е между главния редактор на сайта Атанас Чобанов и служител на ГДБОП, проведен часове преди ареста. От него се разбира, че антимафиотите са били известени за намеренията на журналистите.

„На кого да съдействам? На хората, които възпрепятстват разследването? На хората, които лъжат най-нагло и безобразно. На човека, който ми се извини в телефонен разговор? Аз приех извиненията му, дори всички медии, които отразиха случая, написаха, че Ивайло Спиридонов се извини на главния редактор на „Биволъ“, гневи се Чобанов.

Той пусна и запис, в който Спиридонов казва: „Аз затова се обаждам, да се извиня за цялата тази ситуация. Продължаваме да работим по Вашата информация, така че ще направим всички възможно”.

После обаче в ТВ студиото шефът на ГДБОП се отметна.

„Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте служителите, които са били там, да знаят кой какъв е. Така че не дължа на никого извинение“, заяви Спиридонов.

Разследванията и на „Биволъ“, и на ГДБОП по случая, макар и поотделно, продължават.