Румяна Ченалова: Ще бъда на всеки протест, това е гласът на сърцето ми

Това е моят начин да кажа „НЕ!“ на геноцида срещу българския народ, добави тя

Ще бъда на всеки протест срещу статуквото. Това е гласът на сърцето ми, сподели във Фейсбук бившият съдия Румяна Ченалова.
„С изненада разбрах, че в-к „ Монитор“ и „Нова“ ТВ са съобщили „ информацията“, че съм била забелязана на протеста вчера 16.09.2018 г. Това няма как да бъде новина, но пък е прозрачен опит за определени внушения, съчетани с яростната атака срещу факта, смисъла, целта на протеста, качествата на организаторите, подмолните им цели и нечистоплътни връзки с властта или някакви неизвестни задгранични спонсори“, добавя тя.
„Бях на протеста. Бях и на много други, организириани от различни формати и личности. Ще бъда и на протеста в защита на арестуваните български и румънски журналисти“, подчерта Ченалова.
„Това е моят начин да кажа „НЕ!“ на геноцида срещу българския народ, на унищожителната политика на всяко управлявало България правителство, благодарение на която сме най-корумпираната страна в ЕС, с най ниски доходи, най – бързо изчезващата нация, най- тъжният народ, с най –много онкоболни, с най- малко раждания, с убийствено ниски пенсии, с най- високи данъци / пропорционално на доходите/, с най –много избягали чуждестранни инвеститори, най- нежелана дори от емигрантите, бягащи от война, с най-голяма администрация и прокурори на глава от населението…“, добавя тя.
„Не се вживявам в ролята на профайлър или политически анализатор. Не изучавам организаторите, техните качества, убеждения, политическата им култура или пристрастия. Много от тях не харесвам и открито бих се разграничила. Поставям над всичко едно послание – промяна в името на майка България“, написа във Фейсбук дамата.
„Знам, че всички такива формации осъзнато или не се стремят към властта. Но също така знам, че има закони и вече гражданско общество, утвърждават се нови ценности и приоритети. Светът върви напред и налага новите модели на справедливост и законност, които няма да ни заобиколят“, добавя тя.
„Задавам си като всички въпроса – А после на къде и с кого? И навеждам глава, защото си спомням за безкористното дело на Левски, осъществявано в епоха на мрак и при пълното осъзнаване че „българите искат свободата, но също също така чакат някой да им я поднесе на тепсия“. Той не си е задавал този въпрос. Не са го задавали и не са се съмнявали ботевите четници, целунали българския бряг със съзнанието, че отиват към смъртта си. Не са се питали и апостолите на Априлското и септемврийското въстание от 1923 г. Не се е питал и всеки безименен български воин, загинал с чест и опазил българското знаме“, коментира Ченалова.
„Протестите не свалят правителства и не ги създават на улицата. Те са единичните изстрели преди голямото сражение. Защото има закони. Има правила. Има личности“, добавя тя.
„Не се мисля за по –умна от другите и не искам да критикувам всяка различност, седнала удобно пред компютъра си. Щастлива съм, че стъпих на пътя си – по – трудния път и определих приоритетите си“, споделя бившата съдийка.
„Искам да знам, че децата ни се връщат в родината, за да останат с убеждението, че са творци на бъдещето си. Искам да знам, че когато мой приятел постъпи в болница, няма да е оглеждан като банкомат, без грам състрадание и човечност. Искам да знам, че моите внуци ще бъдат обучавани в родолюбие и християнски ценности. Искам да знам, че времето за пенсиониране няма да е агония преди бавно умиране“, добавя тя.
„Затова ще бъда на всеки протест срещу статуквото. Това мога да направя. Засега. Може би е наивно или дори глупаво, но това е гласът на сърцето ми. Ще завърша с думите на моя приятелка, която ми писа от чужбина вчера сутринта :„ Отивам пред посолството за да бъда с моя народ“, споделя Румяна Ченалова.