Спряха издирването на изчезналите рибари, а спасеният Димитър се надява на чудо

До обърнатата лодка заплетено в мрежите беше и тялото на Петър Траянов, каза един от спасителите

Издирвателната акция за потъналите рибари край нос Емине се отлага заради лошото време. Спасителите чакат морето да се успокои.

Днес трябваше спасителният катер да продължи издирването на телата на потъналите рибари. Вълнението на морето обаче е 4 бала в открито море и е опасно за катера и водолазите, съобщава бТВ.

Ураганният вятър обърна рибарска лодка с трима рибари на 24-ти вечерта. Спасен е Димитър Пешев, а в неизвестност са Петър Траянов, който е видян последно заплетен в рибарските мрежи, и Васил Лечев.

Спасеният рибар тази сутрин беше на пристанището в шок и с надежда да стане чудо.

Издирването ще може да продължи утре или чак вдругиден.

Инцидентът е станал на около 300-350 метра от брега, а дълбочината е над 30 метра.

Пред камерата на Нова телевизия началникът на Дирекция „Aварийно-спасителни дейности“ Георги Мотев каза, че шансовете за откриване на двамата рибари живи са минимални, тъй като те са били без спасителни жилетки. Според него при вълнение на морето около 4 бала е невъзможно да оцелеят.

„Получихме сигнал от спасителен координационен център Варна за бедстваща лодка в района на Емине, при което веднага се отзовахме”, каза пък капитан Емил Петров пред камерата на бТВ.

„За 50 минути пристигнахме и намерихме вече обърнатата лодка, Димитър Пешев лежеше отгоре и го взехме на борда. До обърнатата лодка заплетено в мрежите беше и тялото на Петър Траянов, който, видимо беше вече мъртъв. Пешев каза, че повече от 10-15 минути е мъртъв, викал му е, но той не е отговарял. До последно се държал и третият рибар, викал му е, но вятърът го е отнесъл”, добави капитанът.

Спасителите отбелязаха, че до обръщането на лодката се е стигнало, след като мрежите са се оплели във винта на двигателя. „Докато се борят да прережат мрежите и да се откачат от тях, няколко вълни са влезли в лодката и са били достатъчни да я напълнят и да я преобърнат”, каза още Емил Петров.