Художник на бунт срещу репресията към разследващи журналисти

На протеста довечера заради ареста на журналиста от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов, ще поискаме оставката на Борисов, каза Владо Руменов

Патриоти излизат на протест срещу потъпкването на свободата на словото и печата! Той ще започне от 18 часа пред Съдебна палата в столицата. Художникът Владо Руменов, който е сред организаторите, каза в интервю за БНР, че ще поискат оставката на премиера Бойко Борисов.

Разследващият журналист от „Биволъ“ Димитър Стоянов е арестуван от българската полиция при опит да заснеме изгарянето на документи, уличаващи високите етажи на властта, охранявано от същата тази българска полиция, припомнят организаторите на протеста.

В края на миналата седмица разследващият журналист и негов румънски колега бяха задържани.

„Задържането на разследващите журналисти преля чашата, мотивира ме за този протест. Свободата на словото и печата е в основата на изграждането на демократично общество, което ние се опитваме да станем. Вече нямам думи за безобразията в България. На протеста довечера ще поискаме оставката на Борисов. Искаме я, откакто той е на власт“, каза Руменов в предаването „12+3“ по националното радио.

„Впечатлен съм, че нито една от опозиционните партии не е обелила и дума. Зелените бяха единствената партия, която ни подкрепи“, добави художникът.

„Задържането на журналистите не е основната причина за протеста, а това, че на практика в случая държавата съдейства за унищожаването на документи. Арестувани са тези, които са подали сигнала“, обясни Руменов.

„Ще продължаваме да притискаме държавната администрация и да се опитваме да променим тези неща. Българските граждани сме в патова ситуация. Визираме европейските институции, но отговорът им е, че проблемите трябва да си ги решаваме вътре, защото сме суверенна държава“, каза още Владо Руменов.

„Ние, журналистите от „Биволъ“ желаем преди всичко изчерпателно и независимо разследване за разкритите от нас мащабни злоупотреби с еврофондове и обществени поръчки, така наречената афера #ГеПиГейт или #ДжиПиГейт, както и унищожаването на доказателствата за тях. Това е голямата тема“, споделиха във Фейсбук колеги от сайта за разследваща журналистика.

„Задържане на журналистите, с цел да се попречи на разследването, е следствие от усилията на властта скандалът #ГеПиГейт, който разкрива факти за политическа корупция на най-високо ниво, да бъде потулен и заметен. Подчертаваме, че до момента няма никаква активност на прокуратурата, което е скандално и недопустимо. Точно така се държеше Цацаров и в началото на #Яневагейт, докато общественото мнение не го принуди да започне разследване“, коментират от „Биволъ“.

„И тогава и сега настояваме европейските институции да се намесят и да инициират независима от българските правоохранителни органи проверка. Има надежда това да се случи. Защото ако в #Яневагейт не се засягаха пряко интересите на европейските граждани, тук става въпрос за милиарди, откраднати от джоба на европейските данъкоплатци. Милиарди за корупция, която убива, както видяхме при трагедията в Своге. Милиарди за смазване на механизмите на завладяната от мафията държава и обслужващи статуквото псевдомедии“, добавят те.

„Отново благодарим и ви уверяваме, че ще продължим нашата разследваща работа, въпреки натиска и опитите да ни заглушат“, уверяват колегите от „Биволъ“.