КРИМИНАЛЕ : Защо Лапачев е все още кмет ?!!

Прегрешение №1

Бургаска окръжна прокуратура, Специализираната прокуратура и ВКП са си прехвърляли неудобна за властта проверка, според която кметът на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) е извършил стопански престъпления в полза на наемателя на Къмпинг „Делфин“. Това се разбира от постановление на бургаския окръжен прокурор Св. Маринчев, с което Биволъ разполага. В крайна сметка е изготвено мотивирано становище за извършените престъпления, като топката е в Специализирана прокуратура.

Малкият южен плаж „Делфин“, разположен в границите на Природен парк „Странджа“, се прочу миналото лято с протести срещу наемателите от „Тйва Интернешанал“, които подгониха плажуващите там нудисти. Кметът на Царево Лапчев оказа пълна подкрепа на наемателя и дори организира полицейски акции срещу нудистите в стил „Полицаят от Сен Тропе“

Възмущение предизвика също така изсичането на горичката над плажа и построяването на стълба в общински имот. Според РИОСВ и ДНСК стълбата е незаконна, а изкопните работи са предизвикали опасност от свлачище. Наемателят обаче нагло отрече, че има нещо общо със сечта в прородния парк.

През юли 2017 Атанас Чобанов от Биволъ и ученият Атанас Орачев сезираха Прокуратурата точно за тези нарушения на наемателя  и за безстопанственост от страна на кмета Георги Лапчев. Паралелно подобен сигнал се внесли във ВКП и други граждани.

Проверката по сигнала, осъществена от Бургаската прокуратура потвърждава напълно данните в него. Документално е установено, че въпреки констатациите от няколко институции, царевския кмет не е предприел действия, за да бъде спряно незаконосъобразното ползване на общинския имот. Нещо повече – дал е последващо разрешение за достъп до плажа през него.

Три прокуратури отказват да се произнесат

След като приключва проверката, прокурор Маринчев изпраща на 16.11.2017 преписката за произнасяне на Специализирана прокуратура, тъй като неотдавнашните промени в НПК прехвърлят на нея компетентността за престъпленията на кметовете.

Специализирана прокуратура обаче отказва да приеме преписката по компетентност и я връща обратно на БОП с постановление от 07.12.2017.

Тогава Бургаска окръжна прокуратура повдига спор за компетентност пред ВКП, който обаче не е уважен. ВКП също отказва да се произнесе като първа инстанция и указва на БОП да изготви мотивирано постановление за извършено или не престъпление от кмет на община, което да бъде изпратено на Специализираната прокуратура за образуване на досъдебно производство или отказ да бъде образувано такова.

Любопитно е, че в мотивите на ВКП се появява и Чл. 282 от НК – престъпление по служба с умисъл да се набави облага или причини вреда. Позоваване на този член липсва в сигнала на Чобанов и Орачев, които посочват само извършените стопански престъпления.

В изпълнение на указанието на ВКП, Бургаска окръжна прокуратура изготвя мотивирано становище с изброяване на документи и факти, които не оставят съмнение в извършените престъпления с общинската собственост.

В хода на проверката по преписката са установени конкретни сигнали, твърдения и данни за извършени престъпления от общ характер – по чл. 323а от НК – от страна на представители на ТЙВА ИНТЕРНЕШАНАЛ ЕООД и по чл. 219 ог НК и чл. 221 от НК – от страна на Георги Лапчев – кмет на община Царево – пише прокурор Маринчев.

В крайна сметка БОП препраща отново топката в Специализираната прокуратура, която трябва или да започне досъдебно производство срещу кмета и наемателя, или да смачка преписката. Последното вече ще е по-трудно, предвид изложените аргументи на окръжния прокурор.

Предстои да видим и дали ще има действия от страна на Министерството на туризма, което засега си затваря очите за нарушенията на наемателя „Тйва Интернешанал“ и отказа да прекрати договора с него. В прокурорското постановление ясно е посочено, че фирмата е нарушила закона, като се е самоуправила с общинския имот.

Според проучване на Биволъ собственикът на „Тйва“ Йордан Тодоров е свързан с тютюневия бизнес. Негов партньор е кадровият офицер от ДС и бивш шеф на ГКПП „Кулата“ Юри Смуков. През 2006 г. микробус на фирма на Смуков е взривен с 200 гр. тротилов еквивалент. Смуков се свързва и с фирмата от орбитата на КТБ „Инфраструктурна компания“ АД. След фалита на банката тя дължеше близо 90 млн. лв., част от които бяха покрити с цесии.

https://bivol.bg/bop-spec-lapchev.html

Прегрешение №2

Налей бетон – Стани богат. Вижте как кметът на Царево Георги ЛапАчев развива пред общинските съветници своята визия за нов бетонен Слънчак от Лозенец до Царево… „Ясно е, че един ден Царево и Лозенец ще се свържат, то вече започва да се вижда… Това голямо нещо, което ще се нарича след време Лозенец-Царево, не знам точно, квартали ли, как ще ги направим, но те започват да излизат, те ще се случат“

Престъпленията и лъжите на корупционерите облечени във власт не спират!

Биволъ

Налей бетон – Стани Богат

Строителните апетити на Георги Лапчев, станал обществено известен с участието си в предаването „Стани Богат“ през 2011 г., не се ограничават на север от Царево, където защитените територии отдавна са ликвидирани. Както се видя през последните дни от казуса със Силистар, той е готов да погази закона, за да пусне строежи и на територията на Парк Странджа, намиращи се в Натура 2000.

Очевидно инвеститорският натиск е голям, защото Лапчев не се съобрази и с партийното мъмрене от Бойко Борисов и излъга пред цяла България, че не бил подписвал план за застрояване и нямало дори инвестиционно намерение. Такива документи обаче черно на бяло са внесени в докладна от самия него и гласувани от общинските съветници.

За незаконното решение съобщи първо Биволъ, като анализирахме защо то противоречи на действащото законодателство. В крайна сметка този анализ беше потвърден от РИОСВ – Бургас и случаят беше поет от Окръжна прокуратура, която разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да върне незаконното решение на Общински съвет – Царево.

Заедно с публикацията още преди една седмица Биволъ пусна заявление за Принудителна административна мярка /ПАМ/ до Министъра на МОСВ Нено Димов.

Уважаеми г-н Министър,

Във връзка с приложената докладна за одобряване на ПУП за вилно селище в района на Силистар, в Парк Странджа и Натура 2000, и процедурата, която е НЕЗАКОННА, настоявам да наложите ПАМ (принудителна административна мярка) по реда на чл.123 във връзка с чл.122 ал.1 т.1 от ЗБР на процедурата и да спрете решението на Общински съвет – Царево.
Входящия номер, който получихме на заявлението си е вх. № е 94-00-469 от 23.08.2018 г.
До момента нямаме никакъв отговор от Димов, въпреки че подопечната му РИОСВ Бургас е съучастник на опитите за незаконно застрояване на Силистар. Служителка от регионалната инспекция на име Павлина Параскова е в състава на експертния съвет от общината, който е допуснал изработването на ПУП за застрояване в защитените територии. Шизофренната реакция на РИОСВ е абсурдна, защото самата инспекция след това обяви, че гласуването на ПУП в тази зона е недопустимо. Самият министър в телевизионна изява се опита по презумпция да избяга от отговорност, оставайки верен на следваната от него тенденция през време на цялото му управление, да защитава не природните ни богатства, а алчните интереси, те да бъдат употребени или застроени.
“Нарушен е законът за устройство на територията, който изисква да бъде сезирана Районната инспекция по околната среда, която да се произнесе каква процедура трябва да следва. Ако теренът бе нормален, а не част от ПП Странджа, това нямаше да се налага“, каза Димов.
Той обаче не бе попитан и не даде никакъв смислен отговор, за одобрението, което РИОСВ Бургас е дала, чрез инспекторката си Павлина Параскова за съгласуване на ПУП-а за строеж на вилно селище.

Миналата година Лапчев пак влезе в новините с гонения срещу къмпингари на „Корал“ и акции срещу нудистите на плаж „Делфин“: Там Лапчев допусна престъпно самоуправство – изсичане на горичка и строеж на масивна стълба на общински терен от страна на наемателя, която после се оказа незаконна.

По-рано кметът на Царево презавери голям брой строителни разрешителни за района на „Корал“, което също се оказа незаконно и те бяха спрени от прокуратурата. Управлението му ще се запомни и с допускането на строежи от негови съпартийци от ГЕРБ в активния сезон. След като случаят се размириса, той им наложи минимална глоба като на физически лица, вместо да санкционира фирмите им -bivol.bg

Не е ли време прокуратура и съд да отредят заслуженото на Лапачев за закононарушенията му ?!!

Свободен автор – Философът