Арестуваха роми, крали пясък от плажа, а мутрите с хотели на пясъка никой не закача

Благодарение на Стоян Тончев крадците са заловени, репортерът ги снима до чували и каручка

Арестуваха мъж и жена от ромски произход, крали пясък от поморийския плаж. Заради голямото престъпление те се озоваха в ареста за 24 часа, а мутрите, разорали дюните, за да строят хотели на пясъка, никой не закача.

Крадците са задържани благодарение на колегата Стоян Тончев. Той получил сигнал за кражбата от будни граждани и успял да ги хвани докато пълнят чували край каручка. Циганинът с чувалите и жена му намекнаха, че изпълнявали на плажа поръчка, но не разкриха името на поръчителя. Те успели да избягат. Репортерът обаче качил видоклипа в социалните мрежи и часове след това „берачите“ на пясък били арестувани.

„Те заявиха, че изпълняват поръчка на трето лице“, каза пред камерата на Нова телевизия авторът на видеото Стоян Тончев.

По думите му Поморие разполага с близо 12 000 квадратни метра пясъчни дюни, които не са защитени. Те се унижощават, а краденият пясък се използва за строителни дейности.

„Полицията реагира на подобни сигнали от години. Много недобронамерени хора решават да измамят тези, които извършват строителни дейности. Този пясък е негоден за целите на строителството“, заяви говорителят на ОДМВР – Бургас Цветелина Рандева.

От РИОСВ-Бургас заявиха, че дюните не попадат в защитените зони, следователно екоинспекцията не отговаря за тях.

За случая е сезирана и районната прокуратура. Чувалите с пясък са прибрани като веществено доказателство.

Ако представителите на Цацаратурата се поразходят ще видят по българското Черноморие хотелчета строени на метри от водата. Нима да „береш“ пясък от дюните е по-малко престъпление от това да ги разораваш и бетонираш?