ДО КОГА ПРОТЕСТИТЕ ЩЕ СА НАЧИН НА ЖИВОТ ?

КОЛКО ТРЯБВА ДА СЕ Е СРИНАЛО едно управление, че да излязат столичани срещу грозно и некачествено направен площад и градинка пред църквата „Св.Седмочисленици“?

ЛАТЕРНА  МАГИКА

Да, същите депресиращи луннопейзажни блокчета имало някъде на площад в Мюнхен, но сигурното е, че там са след поръчка за най-ниска себестойност, а не милионна разхитителност, като у нас.Изобщо, тук всичко е много по-различно, нахално, нагло, драстично и безочливо.И не трябва да си нито архитект, нито строителен инженер, още по-малко фаянсаджия, за да видиш, че тази еднотипна сивота изобщо не хармонира със старинното излъчване на църковната сграда.

Дреболия е това, макар и след протеста на столичани.Едно дребно последствия, след бунтове , белязали цялата пролет и горещо лято-на шофьорите, на миньорите, на лекарите, на майките с болни деца, на метеоролозите, на млокопроизводителите, на овцевъди и козевъди, на пострадалите от катастрофи, на полицаи , на пенсионерите -няма смисъл от дългото изброяване-утре ще се забрави.

Ще дойдат нови и нови вопли на недоволни, ще отичат в каналите на времето и никой нищо няма да си спомни.

Това е орисията да живееш точно тук, в точно това време, на това място от цялото Земно кълбо.И нищо да не правиш за да ти стане по-леко битието.По време на едно пътуване до Флоренция, екскурзоводът разказа случай, как в една от уличките, където е къщата на Данте /която дори не е автентична, а и мястото е оспоримо/, общината направила каменна настилка, която не сe харесала на флорентинци.Вдигнали се те пред кметството , а градоначалникът се почувствал неудобно от лозунга им-„Кмете, ти не обичаш Флоренция“!И недолюбваните камъни били заменени с по-естетически.

Да, там може да се случи.Да не обичаш Франция е срамно.Но да не обичаш България и да я управляваш, явно е задължително.Защото как иначе, толкова грозота и съсипия ще натвориш за десет години? И няма да ти пука, че се отронват като трохи от хляб цели фасади на новопостроени сгради, части от магистрали, пропадат надлези и мостове, изгаря част от едно Хитрино и никой не вярва, че освен машиниста, има и други виновни ?

Разрухата е част от мисленето на ГЕРБ.След нас и потоп би паснало най-добре на манипулаторските им девизи за градеж и стабилност.

Не се косете, че се разминахме с Южен поток и АЕЦ! Как хора, които не могат да срещнат страните на най-прости тротоарни плочки, ще строят атомна централа? Или газопровод? С некадърност, гражби и корупция се стига до там-ремонт след като са изтекли едва две години от направата на магистрален участък.Толкова е герберската перспектива на мислене, а вие търсите идеи за напредък и визии за икономическо развитие.

„Не се тормозете за липсващите филтри в апаратурата за хемодиализа на видинската болница.Утре ще забравите“! Това написа председателят на ГС „БОЕЦ“ Георги Георгиев по повод липсващия филтър в апаратурата за хемодиализа на видинската болница.Прав е.В нормалния свят, министърът на здравеопазването скорострелно щеше да изхвърчи от мекото си кресло.Но тук, в разрухата, това няма как да се случи.

А в случай, че не искате за забравяте гаврите с масата, то запомнете единствената поука след лятото и есента на спорадичното ни недоволство: „Хиляди, маса…Народ! Да, премахнаха Гео Милев от учебниците, но все още има такива, дето знаят стиховете му наизуст-условие достатъчно, да го предадат на незнаещите.