ПаспортГейт клати правителството

Продажбата на българско гражданство на македонци е основен източник на пари за ВМРО, разкри Велизар Енчев

ПаспортГейт, заради който вчера над 20 души, сред които – и сегашното ръководство на Държавната агенция за българите в чужбина бяха арестувани, се разраства. Бившият депутат, журналистът и разузнавач Велизар Енчев разкри, че продажбата на българско гражданство на македонци е основен източник на пари за ВМРО, а от БСП обявиха, че отговорността за случилото се в Държавната агенция за българите в чужбина е и на ВМРО, и на ГЕРБ. Червените питат защо арестите се случват тъкмо сега, след като от години има информация за корупция в агенцията, която е на ниво министър и вицепремиер.

В „Тази сутрин“ по бТВ пък Велизар Енчев посочи, че във френския печат през пролетта на тази година е излязло обширно разследване за търговията с европейски паспорти на българска територия и за лицата от престъпния контингент, които се възползват от нея. Журналистът уточни, че според публикацията „един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти”.

По думите му ДАБЧ е под надзора на Валери Симеонов, но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов.

Френската медия базира своя текст в голяма степен на сигналите на уволнения експерт от Дирекция „Българско гражданство” в правосъдното министерство Катя Матева. Тя е писала до ред европейски институции, ДАНС и премиера с конкретни данни. По-късно и тя, и съпругът й са уволнени от постовете си в държавната администрация.

Енчев я цитира, като каза, че „основен източник на пари за ВМРО е услугата за продажба на българско гражданство на македонци”, като в това са замесени две фирми за преводи и адвокатска кантора.

Той посочи, че в офиса на един от замесените са били открити празни бланки. Става дума за човек, който има кабинет в съседство на този на Каракачанов и който е нещатен сътрудник на депутат от националистите.

Енчев също е започнал кореспонденция с европейските институции по въпроса. Според него именно външният натиск е довел до вчерашната акция в ДАБЧ.

На стената си във Фесйбук пък бившият депутат публикува писмото, което е изпратил на комисар Димитрис Аврамопулос на 15 юни 2018 г., в което го запознава с разследването за „корумпирани представители на българските власти от най-високо ниво, които продават българско гражданство на хиляди чужденци, включително и на престъпници“.

Междувременно от специализираната прокуратура обявиха, че четирима души вече са обвинени за участие в организирана престъпна група и корупция след акцията в Агенцията за българите в чужбина.

За ръководител на групата е обявен председателят на Агенцията Петър Харалампиев. Той е задържан за 72 часа.

Освен Харалампиев, с обвинение е и главният секретар на Агенцията Красимир Томов. За корупция ще бъдат задържани и двама от посредниците, но прокуратурата все още не е съобщила имената им.

По данни на антикорупционната комисия, тарифата за един фалшив документ е била 5 хил. евро.

Пред бТВ председателят на парламентарната комисия за българите в чужбина призна, че при него са постъпвали оплаквания за забавяне на документи.

„За корупция е трудно да кажем, защото самата организация е доста сложна, това не става в Агенцията, а се използват посредници. Именно това е предпоставката за корупция. Най-вероятно от Агенцията никой не взема директно подкуп. Съвсем наскоро имахме намек от българин от Украйна, обръщайки се към едно такова дружество – са му поискали непосилна сума”, каза председателят на Комисията за българите в чужбина Андон Дончев.

Според него лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов трябва да напусне кабинета. Каракачанов не коментира. Партията му обаче видя атака срещу него заради военните сделки в подопечното му министерство.

Продължават и протестите на майките на деца с увреждания срещу вицепремиера Валери Симеонов, а заради неспиращите скандали доверието в управляващите се топи и не се знае колко дълго ще издържат нервите на премиера Борисов. Ако все пак Бойко се престраши да поиска оставките им, правителството ще се сгромоляса и едва ли повече ще може да се докопа до властта.