Правителството оцеля, но „Борисов III” едва ли ще изкара пълен мандат

Очаквано 133 депутати защитиха правителството, а 99 поискаха оставката му

Третият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3” бе отхвърлен от Народното събрание. 133 депутати защитиха правителството, а 99 поискаха оставката му. Нямаше въздържали се, съобщава бТВ.

Не дойдоха в пленарната зала нито премиерът Бойко Борисов, нито заместниците му Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

БСП и ДПС атакуваха правителството заради провал в здравеопазването. От групата на социалистите отсъстваха четирима народни представители, а от ДПС – Делян Пеевски, което подсказва, че и те самите не са очаквали да се случи чудо и бат’ Бойко и министрите му да паднат като зрели круши от креслата си.

Управляващите в лицето на Цветан Цветанов обявиха, че вървят към пълен мандат.

Едва ли той самият си вярва. Ясно е, че нито ГЕРБавите, нито уж патриотите ще допуснат толкова лесно властта да им се изплъзне, а и другарчетата им от „Воля“ нямат достатъчно воля да гласуват срещу тях, защото макар уж да искат да спрат теча на милиони в здравеопазването, се страхуват, че ако „Борисов III” падне, може и да нямат друг шанс да се намърдат в парламента.

Сладкият кокал на властта още не е огризкан, но макар и да се правят на глухи за желанията на българите, политиците от управляващото мнозинство в един момент, че бъдат принудени да обърнат „палачинката“, защото доверието в тях съвсем се стопи. Ако Бойко не побърза да се отърве от патриотите заради изцепките им и не си потърси нови съюзници, ще се прости с мечтата да стане наследник на Румен Радев като държавен глава. Затова едва ли това правителство, което ще се запомни само със скандалите, ще изкара пълен мандат.