Референдумът се провали и Македония се спаси

Противници на евроробството празнуват пред парламента в Скопие, а изплашеният Заев плаши с нови избори

Референдумът в Македония за промяна на името на страната и за членство в ЕС и НАТО се провали. Според последните данни, при 80% обработени бюлетини, над 90 % от македонците, които стигнаха до урните, са гласували с „Да“ за кардиналните промени. Това обаче няма значение, защото избирателната активност е слаба. Противници на референдума за евроробство сега ликуват, защото Македония се спаси от угрозата да бъде разграбена като България.

Гражданите на югозападната ни съседка гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония – компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната, съобщава Нова телевизия.

Въпросът, на който отговаряха македонците на днешното гласуване, бе „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.

Въпреки интензивната кампания „за“ промяна на името, която управляващите в Скопие проведоха през последните седмици, очакванията им за категорична подкрепа на договора с Гърция от страна на македонците засега изглежда не се оправдаха.

Противници на евроробството сега празнуват пред парламента в Скопие, а изплашеният Заев плаши с нови избори.

„Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага“, заяви македонският премиер Зоран Заев в специално изявление след провелия се референдум за името на страната.

„Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС“, каза още Заев.

Противници на референдума и последователи на движението „Бойкотирам“ пък празнуват пред парламента в Скопие, носят държавни знамена, пускат патриотични песни и скандират „Македония“.

За да бъде валиден референдумът, трябва да са гласували над половината от регистрираните избиратели, т.е. около 903 хиляди души, а избирателната активност малко преди затварянето на секциите за гласуване е била 34,09 %. Това означава, че в Македония предстоят нови избори, тъй като ВМРО-ДПМНЕ няма да клекнат пред Заев и да признаят резултатите от един невалиден референдум. Македония ще запази името си и македонците няма да имат съдбата на поробените от Еврогейския съюз българи.