Ще катурнат ли „Бойко III” при третия опит?

Вотът на (не)доверие няма как да мине, защото никой няма интерес сега от предсрочни избори

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“ в деловодството на Народното събрание. Вотът е на тема „Здравеопазване”, а социалистите сами внесоха искането, без да провеждат консултации с други политически формации, съобщава бТВ.

Мотивите са разделени на три части: Сегашното състояние и проблеми в здравеопазването, предложенията на правителството за реформи в сектора и алтернативата на БСП във „Визия за България“.

„С този вот искаме оставката на правителството, стотици хиляди не могат да си лекуват, защото нямат достъп или нямат пари за лечение. Други, които са платили осигуровки, трябва да доплащат. Лекари, медицински сестри напускат България. Най-неизрядният платец на здравни осигуровки е правителството”, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

БСП разполага обаче само със 79 народни представители, чиито подписи са достатъчни за внасянето на мотивите и проекторешението за вот на недоверие.

„Ние си даваме сметка, че със 79 гласа от 240 няма как при гласуването да падне кабинетът, важно от този вот е да се установи, че състоянието е катастрофално, че те не искат и не могат да се справи с него и да се види, че има алтернатива“, допълни Нинова.

Това е третият вот на недоверие към кабинета – първият беше на тема „Корупция”, а вторият на тема „Сигурност”.

Според ГЕРБ, БСП са подходили избирателно в срещите си с болници и представители на Българския лекарски съюз.

„За всички е ясно, че вотът няма да мине, дори съм убеден, че самите представители от БСП знаят това. Но при тях – повече да има дестабилизация, повече да има заиграване със страховете на хората, това което мога да ги уверя, че това не е подходът, с който могат да правят политика”, коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Да, дон Цецо е абсолютно прав. Невъзможено е със 79 гласа другарите му да бутнат Бойко, а и май никой няма интерес сега от предсрочни избори. До вота за европарламент хората на Валери Симеонов и Каракачанов ще останат във властта, а след това в зависимост от резултатите ще преценят дали си струва да са все още в комбина с аверите си от ГЕРБ, заради които трупат негативи.